circenses

Artikkelstart

Circenses var navn på offentlige fester og leker som i oldtiden fant sted i et circus, særlig i Circus Maximus. Lekene inngikk i et bredt system av ulike religiøse fester og leker (ludi) som romerne arrangerte til ære for gudene. Slike var imidlertid også til forlystelse for det store publikum, og etter hvert fikk de så stor betydning for folkets daglige liv at dikteren Juvenal i keisertiden kunne forme uttrykket Panem et circenses, brød og sirkus, som en kommentar til det romerfolket i hans tid brydde seg om.

Faktaboks

Uttale
circˈenses
Også kjent som
ludi circenses

Underholdningen bestod først og fremst i kappkjøring med to- og firspann med hester, en sjelden gang også seksspann. Vognstyreren, auriga, stod i vognen, iført en beskyttende drakt, idet det alltid var livsfarlig å delta; som regel var han en slave eller frigiven, sjeldnere en fri mann. Vanligvis kjørte fire vogner samtidig banen rundt sju ganger, en strekning på ca. 8,4 kilometer. Circus-arenaen ble også benyttet til kunstritt og hinderritt, neve- og brytekamper, jaktscener, fremvisning av kameler, elefanter og andre utenlandske dyr. Gladiator- og dyrekamper fant som oftest sted i et eget amfiteater. Offentlige bespisninger eller andre gaver kunne også knytte seg til lekene.

Egentlig var lekene bekostet av staten, men i tidens løp ble det mer og mer alminnelig at embetsmenn (edilene) brukte store private summer for å gjøre lekene så flotte som mulig og derved vinne popularitet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg