Chinchilla Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Chinchilla av Bertelsmann Lexikon-Verlag, Gütersloh/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Chinchilla, haremus eller ullrotte, gnagerslekt i haremusfamilien. Minner i kroppsform om kanin, men har lang og busket hale. Pelsen er myk og langhåret; blågrå av farge over ryggen, undersiden hvit. Kroppen er ca. 50 cm lang, hvorav halen utgjør bortimot halvparten.

Sosiale dyr som lever i kolonier i underjordiske ganger og fjellsprekker i høyfjellsområder. Nattdyr. Artene er monogame; hann og hunn holder sammen hele livet. Sannsynlig livslengde er ca. 10 år; i fangenskap er enkelte dyr blitt 20 år. Drektighetstiden varierer med høyden over havet, fra 115 døgn 2500 m o.h., til 125 døgn 6000 m o.h. Kullstørrelse varierer fra 1 til 6 unger. Ungene blir kjønnsmodne i første leveår. 1 til 3 kull årlig. Chinchilla forekommer i Andesfjellene i Sør-Amerika. På grunn av den verdifulle pelsen har de vært sterkt etterstrebet, og ble nesten utryddet. Artene er nå totalfredet, men blir holdt i pelsdyrfarmer både i Amerika og Europa. Chinchillafarmer finnes også i Norge. De er vanskelige og krevende som oppdrettsdyr.

Det finnes to arter av chinchillaer: langhalechinchilla, C. laniger,som finnes i Chile, og korthalechinchilla, C. brevicauda,som forekommer i Argentina, Bolivia og Peru.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.