Chinchilla, haremus eller ullrotte, gnagerslekt i haremusfamilien. Minner i kroppsform om kanin, men har lang og busket hale. Pelsen er myk og langhåret; blågrå av farge over ryggen, undersiden hvit. Kroppen er ca. 50 cm lang, hvorav halen utgjør bortimot halvparten.

Sosiale dyr som lever i kolonier i underjordiske ganger og fjellsprekker i høyfjellsområder. Nattdyr. Artene er monogame; hann og hunn holder sammen hele livet. Sannsynlig livslengde er ca. 10 år; i fangenskap er enkelte dyr blitt 20 år. Drektighetstiden varierer med høyden over havet, fra 115 døgn 2500 m o.h., til 125 døgn 6000 m o.h. Kullstørrelse varierer fra 1 til 6 unger. Ungene blir kjønnsmodne i første leveår. 1 til 3 kull årlig. Chinchilla forekommer i Andesfjellene i Sør-Amerika. På grunn av den verdifulle pelsen har de vært sterkt etterstrebet, og ble nesten utryddet. Artene er nå totalfredet, men blir holdt i pelsdyrfarmer både i Amerika og Europa. Chinchillafarmer finnes også i Norge. De er vanskelige og krevende som oppdrettsdyr.

Det finnes to arter av chinchillaer: langhalechinchilla, C. laniger,som finnes i Chile, og korthalechinchilla, C. brevicauda,som forekommer i Argentina, Bolivia og Peru.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.