Charrette, metode brukt særlig innen byggeprosjekter, med intensiv møtevirksomhet over flere dager frem mot en tidsfrist. Ordet skal skrive seg fra École des Beaux Arts på slutten av 1800-tallet, da kunststudenters arbeider som skulle bedømmes, ble samlet inn på en kjerre i atelierene like før innleveringsfristen.

En charrette i forbindelse med en bygge- eller reguleringssak skal ende opp med en gjennomførbar, ofte alternativ plan. Charretten starter gjerne med et åpent folkemøte, der alle berørte parter er invitert til å delta. Alle motsetninger og forslag samles inn i løpet av den tiden charretten varer, f. eks. en uke. Det gis deretter raske tilbakemeldinger fra eksterne eksperter og lokalt involverte, slik at en plan kan utarbeides innen fristens utløp.

Metoden ble utviklet og er særlig kjent fra den såkalte New Urbanism-bevegelsen i USA i 1990-årene, der man ønsket større offentlig deltagelse i byplanprosesser for å finne alternativer til eksisterende planer. Charretter er tatt i bruk i mange land, bl.a. i Storbritannia, Nederland, Tyskland og Sverige. I Norge ble det arrangert en charrette i forbindelse med Bjørvika-utbyggingen i Oslo i 2008.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.