Charrette er en metode som særlig brukes innen byggeprosjekter, med intensiv møtevirksomhet over flere dager frem mot en tidsfrist. En norsk versjon av charrette kalt en plansmie, har vært avholdt i flere norske kommuner siden cirka 2004.

Faktaboks

Uttale
-rˈett
Etymologi
av fransk ‘kjerre’

En charrette i forbindelse med en bygge- eller reguleringssak skal ende opp med en gjennomførbar, ofte alternativ plan. Charretten starter gjerne med et åpent folkemøte, der alle berørte parter er invitert til å delta. Alle motsetninger og forslag samles inn i løpet av den tiden charretten varer, for eksempel en uke. Det gis deretter raske tilbakemeldinger fra eksterne eksperter og lokalt involverte, slik at en plan kan utarbeides innen fristens utløp.

Metoden ble utviklet og er særlig kjent fra den såkalte New Urbanism-bevegelsen i USA i 1990-årene, der man ønsket større offentlig deltagelse i byplanprosesser for å finne alternativer til eksisterende planer.

Ordet skal skrive seg fra École des Beaux Arts på slutten av 1800-tallet, da kunststudenters arbeider som skulle bedømmes, ble samlet inn på en kjerre (charrette på fransk) i atelierene like før innleveringsfristen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg