characteristica universalis

Gottfried Wilhelm von Leibniz
1600-tallet kalles ofte «genienes århundre», og Leibniz fremstod som en av de største av disse.

Artikkelstart

Characteristica universalis er ideen om et allmenngyldig universaltegnspråk som ifølge Leibniz skulle muliggjøre en tilsvarende universell enhetsvitenskap. Den forutsetter en analyse av sammensatte begreper ned til sine enkelte bestanddeler (en avdekning av de primitive begreper), og en syntetisk metode for å danne komplekse begreper og påstander.

Faktaboks

Uttale
characterˈistica universˈalis
Etymologi
latin

Selv om Leibniz aldri kom lenger enn til å skissere prosjektet, har det en viktig virkningshistorie. For det første innså Leibniz hvor betydningsfull en systematisk syntaks var for gjennomføringen av prosjektet. For det andre trakk han et viktig skille mellom overflategrammatikk og filosofisk/logisk grammatikk. For det tredje søkte han å klargjøre menings- og sannhetsforholdet mellom enkle og komplekse påstander. Alt dette har hatt betydning innenfor moderne logikk og språkfilosofi.

Leibniz' utopi om characteristica universalis har vært en viktig inspirasjonsfaktor for fremveksten av den moderne logikk. Både Gottlob Frege og matematikeren Ernst Schöder viser til Leibniz som en foregangsmann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg