ceciliaforeninger

Artikkelstart

Ceciliaforeninger er kor som dyrker eldre kirkemusikk. Navnet er etter Den hellige Cecilia, kirkemusikkens skytshelgen. Ceciliaforeningenes virke er knyttet til tradisjonen med musikalsk feiring av den hellige Cecilias dag 22. november, som komponister som Henry Purcell, Georg Friedrich Händel og Benjamin Britten har skrevet spesiell musikk for.

De eldste ceciliaforeningene er Le Puy de Musique i Évreux (1571) og det ordenspregede selskap som Giovanni Pierluigi da Palestrina stiftet i Roma i 1584.

Oratoriekoret Cæciliaforeningen

Oratoriekoret Cæciliaforeningen i Oslo er et blandet kor med cirka 80 medlemmer. Det er et av Oslos største kor og Norges eldste oratoriekor. Foreningen har spilt en betydelig rolle i musikklivet ved fremføring av kirkelige korverker, hvorav flere norske. Hovedarenaen deres er Frogner kirke, og Steffen Kammler har vært dirigent siden 2008.

Foreningen ble stiftet i 1879 under navnet Korforeningen av sangeren Thorvald Lammers på oppfordring av Edvard Grieg. Foreningen holdt sin første konsert 8. mai 1880 i Gamle Logen i Oslo med Luigi Cherubinis Requiem i c-moll på programmet.

Navnet ble endret til Cæciliaforeningen i 1902. Lammers var dirigent til 1920. Han ble avløst av Leif Halvorsen, som blant annet ledet den første oppførelsen i Norge av Ludwig van Beethovens Missa Solemnis i 1926. Arild Sandvold, domorganist og komponist, var dirigent 1928–1957. Han ledet den første norske oppførelsen i sin helhet av Matteuspasjonen av Johann Sebastian Bach i 1937 og norgespremieren på Richard Wagners opera Parsifal (konsertant) i 1939.

Senere dirigenter har vært Øivin Fjeldstad 1957–1977 og Arnulv Hegstad 1977–2008.

Oratoriekoret Cæciliaforeningen har stått for en rekke uroppførelser, blant annet av verker av Johan Svendsen, Iver Holter, Arne Eggen, Sigurd Islandsmoen og Knut Nystedt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg