ceciliaforeninger

Ceciliaforeninger, foreninger med navn etter Den hellige Cecilia, kirkemusikkens skytshelgen, har gjerne som oppgave å dyrke eldre kirkelig kormusikk. Ceciliaforeningenes virke er knyttet til tradisjonen med musikalsk feiring av den hellige Cecilias dag 22. november, som komponister som Purcell, Händel og Britten har skrevet spesiell musikk for. De eldste ceciliaforeninger er Le Puy de Musique i Évreux (1571) og det ordenspregede selskap som Palestrina stiftet i Roma 1584.

Oratoriekoret Cæciliaforeningen i Oslo er et blandet kor med ca. 80 medlemmer. Det er et av Oslos største kor og Norges eldste oratoriekor. Foreningen har spilt en betydelig rolle i musikklivet ved fremføring av kirkelige korverker, hvorav flere norske. Hovedarena er Frogner kirke, dirigent fra 2008 er Steffen Kammler.

Foreningen ble stiftet i 1879 under navnet Korforeningen av sangeren Thorvald Lammers på oppfordring av Edvard Grieg. Foreningen holdt sin første konsert 8. mai 1880 i Gamle Logen i Oslo med Cherubinis Requiem i c-moll på programmet.

Navnet ble endret til Cæciliaforeningen i 1902. Lammers var dirigent til 1920. Han ble avløst av Leif Halvorsen, som blant annet ledet den første oppførelsen i Norge av Beethovens Missa Solemnis i 1926. Arild Sandvold, domorganist og komponist, var dirigent 1928–57. Han ledet den første norske oppførelsen i sin helhet av Matteuspasjonen av Bach i 1937 og norgespremieren på Richard Wagners opera Parsifal (konsertant) i 1939.

Senere dirigenter har vært Øivin Fjeldstad 1957–77 og Arnulv Hegstad 1977–2008.

Oratoriekoret Cæciliaforeningen har stått for en rekke uroppførelser, blant annet av verker av Johan Svendsen, Iver Holter, Arne Eggen, Sigurd Islandsmoen og Knut Nystedt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg