Karnitin er en aminosyreforbindelse som deltar i mitokondrienes oksidasjon av fettsyrer (betaoksidasjon). Ved at fettsyren midlertidig foreligger forestret til karnitin, blir den i stand til å trenge gjennom den indre mitokondriemembranen til dit hvor betaoksidasjonen foregår.

Faktaboks

Uttale
karnitˈin
Etymologi
av latin carnis, ‘av kjøtt, altså musklene’ og -in
Også kjent som

carnitin

Karnitin er en vekstfaktor i kroppen og et nødvendig næringsmiddel, fordi kroppen bruker mer i stoffomsetningen enn den greier å produsere.

  • Kjemisk navn: 3-hydroksy-4-trimetylammoniumbutansyre

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg