carambole

Carambole. Bord med kulenes åpningsplassering. Den hvite kulen er den ene spillerens køball, som plasseres på A eller B etter eget valg. Den røde og gule kulen er hans objektballer. I åpningsstøtet må den røde kulen treffes først.

Av /Store norske leksikon ※.
Carambole spilles av to personer på et bord uten hull, med tre kuler: en rød, en hvit og en gul eller hvit med svart prikk. De to siste er køballer, en for hver spiller.
Carambole
Av .

Artikkelstart

Carambole er en gren i biljard. Det spilles på et bord uten hull av to personer med tre kuler (baller): en rød, en hvit og en gul (eller hvit med svart prikk). De to siste er køballer, en for hver spiller. Spilleprinsippet er i samme støt å treffe de to andre kulene (objektballene) med egen køball. Dette kalles å karambolere og gir ett poeng. Spilleren fortsetter å karambolere til han eller hun mislykkes, motstanderen overtar spillet derfra. Det gjelder å først oppnå et visst antall poeng.

Faktaboks

Uttale
norsk utt. karambˈo:l
Etymologi
fransk, av spansk ‘kule’

Øvelser

Det er flere spilleformer. Den enkleste er standard eller fri carambole, hvor man ikke behøver å være innom vantene med køballen når man karambolerer. Vanskelighetsgraden øker ved å dele opp bordet i felt og bestemme at man ikke kan karambolere to ganger i rekkefølge innen samme felt (cadre-spill).

Den vanlige mesterskapsøvelsen er 3-vant carambole. Her må køballen treffe minst tre vant før den treffer den siste objektballen. Det er likegyldig om vantene treffes før eller etter treff på den første objektballen, for eksempel kan vantene treffes først og objektballene deretter, eller man kan treffe noen vant før første objektball og de resterende etterpå. De tre vantberøringene behøver ikke være med forskjellige vant, og man kan gjerne treffe flere enn tre vant.

Historikk

Carambole er den opprinnelige biljardformen og mest utbredt i Frankrike og andre europeiske land, i Sør-Amerika og i Asia. Det internasjonale forbundet, Union Mondiale de Billard, ble stiftet i 1928, og VM i 3-vant carambole er arrangert fra samme år, årlig fra 1960. Den fremste utøveren har vært belgieren Raymond Ceulemans (født 1937) med 35 verdensmesterskap.

Også i Norge var carambole den første konkurranseformen, og Thor Jørgensen ble nordisk mester i 1953. NM har vært arrangert fra 1985, men carambole spilles nå lite her i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg