caddie

Artikkelstart

Caddie er assistenten til en golfspiller. Caddien bærer eller kjører køller og annet utstyr, rengjør ballen, holder markeringsflagg, og har gode kunnskaper om avstander og utfordringer på banen og gir spilleren moralsk og praktisk støtte.

Faktaboks

Uttale
kˈædi
Etymologi
engelsk, av fransk cadet, yngre sønn i adelsfamilie

Tradisjonelt går såvel spiller som caddie rundt banen, caddien bærer bagen med køller og annet utstyr. Denne formen er den eneste godkjente i profesjonell golf (PGA og LPGA). I tillegg til en fast lønn vil caddien få en fast prosent av spillerens premiepenger. Ofte er dette avhengig av resultat, og et vanlig honorar er ti prosent ved seier, sju prosent hvis spiller greier cutten, det vil si kvalifiserer seg til de to siste dagene av en firedagers turnering, og ellers fem prosent.

Ved svært mange golfklubber utenfor Europa er det vanlig å benytte caddie også ved amatør- og selskapsspill. Som oftest kjører da spiller og caddie rundt banen i golfbil, oppgavene til caddien er de samme og de betales en fast pris for sine tjenester. I Norge er bruk av caddie begrenset til viktige turneringer og stort sett fraværende i selskapsgolf.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg