Caciocavallo er en italiensk ost av pasta filata-type. Navnet betyr «ost fra hest», men den lages tradisjonelt av ku- eller sauemelk og en kombinasjon av disse to. Eksemplar av geitemelk og i sjeldne tilfeller bøffelmelk, kan forekomme lokalt. Osten er som regel pasteurisert, men finnes også av rå melk.

Osten formes som en tre til fem kilos pære med innsnevring før stilken, der et tau kan festes for å henge den opp. Den kan være både gårdsost og industrielt fremstilt.

Caciocavallo spises i noen tilfeller fersk, men oftest henges den opp til modning i to til tolv måneder. Lenger modning kan forekomme, opp til fem år, men det er sjelden.

Som ung er osten lys i fargen, søtlig i smaken, med en halvfast og gummiaktig konsistens. Etter som den modner blir smaken skarpere og mer kompleks, fargen over mot det gule og konsistensen fast og smuldrete med innslag av krystaller, tyrosin eller leucin, som knaser når du spiser osten. Smak, farge og konsistens kan imidlertid variere veldig fra distrikt til distrikt.

Utbredt langs med Appenninene, men i dag også i andre deler av Italia. Det finnes noen spesialiteter, så som cacioavallo silano som har den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen PDO og tilvirkes av kumelk i områdene Basilicata, Calabria, Campania, Molise og Puglia. Cacciocavalla Podolico tilvirkes av rå melk fra den sjeldne, men hardføre kurasen Podolica i mye av samme området som cacciocavallo silano. En annen variant, Cacciocavallo Palermitano tilvirkes på Sicilia.

Osten sies å ha blitt importert til Italia med barbarene. Den ligner provolone-ost og brukes mye i matlaging i det sørlige Italia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.