cabrales

Den spanske blåmuggosten Cabrales
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Cabrales er en blåmuggost av rå melk fra det nordlige området av fjellene Picos de Europa i Asturias, helt nord i Spania. Den har flere forskjellige navn.

Faktaboks

Også kjent som

queso de cabrales, queso cabrales, cabraliego

Cabrales er en særdeles kraftig blåmuggost som kun tilvirkes på gårdsmeierier og små håndverksmeierier i området.

Osten har beskyttet opprinnelsesbetegnelse fra EU, DOP.

Råvarer

I utgangspunktet er cabrales en kumelksost, men kan også ystes av melkeblanding bestående av ku- og geitemelk, samt ku-, geit- og sauemelk. Sistenevnte variant forekommer gjerne om våren og anses å være den beste.

Ysting

Osten har en lang historie og skal ha aner tusen år bakover i tid. Den ystes, tørrsaltes og oppbevares på ysteriet i to uker før den flyttes til en av de mange grottene som finnes i området. Der modnes og pleies den i to til tre måneder og får i den perioden fremvekst av blåmuggkulturen Penicillium roqueforti som finnes naturlig i grottene. Osten blir ikke stukket med nåler, så derfor finnes heller ikke såkalte blåmuggårer i osten.

Osten er sylinderformet og veier rundt tre kilo. Opprinnelig ble den pakket i lønneblader, men i dag kreves det at den emballeres med aluminiumsfolie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg