Cabrales
Den spanske blåmuggosten Cabrales
Cabrales
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Cabrales er en blåmuggost av rå melk fra det nordlige området av fjellene Picos de Europa i Asturias, helt nord i Spania. Den har flere forskjellige navn.

Faktaboks

Også kjent som

queso de cabrales, queso cabrales, cabraliego

Cabrales er en særdeles kraftig blåmuggost som kun tilvirkes på gårdsmeierier og små håndverksmeierier i området.

Osten har EUs beskyttet opprinnelsesbetegnelse DOP.

Råvarer

I utgangspunktet er cabrales en kumelksost, men den kan også ystes av en melkeblanding bestående av ku- og geitemelk samt ku-, geit- og sauemelk. Sistenevnte variant forekommer gjerne om våren og anses å være den beste.

Ysting

Osten har en lang historie og skal ha aner tusen år bakover i tid. Den ystes, tørrsaltes og oppbevares på ysteriet i to uker før den flyttes til en av de mange grottene som finnes i området. Der modnes og pleies den i to til tre måneder og får i den perioden fremvekst av blåmuggkulturen Penicillium roqueforti,som finnes naturlig i grottene. Osten blir ikke stukket med nåler, så derfor finnes heller ikke såkalte blåmuggårer i osten.

Osten er sylinderformet og veier rundt tre kilo. Opprinnelig ble den pakket i lønneblader, men i dag kreves det at den emballeres med aluminiumsfolie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg