Rumex obtusifolius

Rumex obtusifolius, byhøymol. Foto fra: Rold Skov, Danmark

Rumex obtusifolius

Rumex obtusifolius, byhøymol. Foto fra: Møn, Danmark

Byhøymol er en flerårig urt i slireknefamilien. Byhøymol er vanlig i kyststrøk der den kan opptre som ugress i eng og beite.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Rumex obtusifolius
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Byhøymol har en sterkt grenet pælerot. Bladene sitter i rosett, er langstilkede, bredt avlange med hjerteformet grunn, og blir opptil 25 cm lange. Stengelen blir ofte over 1 m høy og er gjerne rødfarget. Blomstene sitter i en stor, åpen topp uten blad.

Byhøymol formerer seg hovedsakelig med frø, men kan også formere seg vegetativt ved oppdeling av roten. En enkelt plante kan produsere cirka fire tusen frø. Frøene til byhøymol er svært seiglivete: de kan passere gjennom fordøyelseskanalen hos husdyr og ligge flere tiår i jorden uten å miste evnen til å spire.

Utbredelse

Byhøymol vokser på dyrket mark, langs veikanter, samt på avfallsplasser og annen skrotmark nordover til Nordland. Den er vanligst i kyststrøk, hvor den kan være et brysomt ugress i eng og beite. Husdyr spiser vanligvis ikke plantene, og den er vanskeligere å bekjempe enn de andre høymolartene.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Art Byhøymol Rumex obtusifolius
Slekt Syreslekta
Familie Slireknefamilien Polygonaceae
Orden
Klasse Tofrøbladete planter Dicotyledoneae
Rekke Dekkfrøete planter Angiospermae
Rike Planteriket Plantae

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

byhøymol
Rumex obtusifolius
Artsdatabanken-ID
102977
GBIF-ID
2889011

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg