bygghytte

Bygghytte er en betegnelse både på byggeplassbygning/verk­steds­bygning og på den byggeorga­nisasjon som ut­fører bygge-/restaureringsoppgavene i til­knytning til et byggverk, oftest en katedral.

Bygg­hyt­tene oppsto i middelalderen som hånd­verkerforbund, som tok seg av fag­opp­­læ­ring av lærlinger, geseller (arbeidende formenn) og mester­kandidater. Visse viktige katedralers bygghytter ble «over­bygghytter», slik som i Stras­bourg, Köln, Bern og Wien. Det finnes fremdeles bygghytter i til­knytning til katedraler, for eksempel i Canter­bury, Exeter, Lincoln og York i Eng­land; i Basel i Sveits (Europas yngste, stiftet i 1985); i Köln og Schwäbisch Gmünd i Tysk­land, og i Strasbourg, hvor bygg­hytten har vært virksom helt siden middel­alderen (med unntak av en niårs av­bry­telse under den franske revolusjon). I Norge har vi Nordens enes­te bygg­hytte, nemlig Nidaros Domkirkes Restaure­rings­arbeider.

Litteratur

  • Hans Koepf, Bildwörterbuch der Architektur, Stuttgart 1982, ss. 49–50, (med litteraturoversikt)
  • Jan Svanberg: Medeltida Bygg­mästare, Uppsala 1983
  • Jan Svanberg i Medel­tidens ABC, Borås 1985 ss. 69–70.
  • C. L. Frommel: Die Peters­kirche unter Papst Julius II. Im Licht neuer Do­ku­mente, «Römisches Jahrbuch für Kunst­ge­schichte» XVI (1976) ss. 57–136
  • E. Fran­cia: 1506–1606: Storia della costruzione del nuo­vo San Pietro, Roma 1977.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg