Bygget miljø er en betegnelse på menneskeskapte byggverk og anlegg som samlet sett utgjør et miljø som mennesker bor, jobber og oppholder seg i.

De fysiske egenskapene til bygde miljøer har reelle påvirkninger på den menneskelig aktiviteten som skjer i det. De fysiske egenskapene påvirker ofte menneskelig aktivitet, livskvalitet og ikke minst jordas klima.

«Bygget miljø» som begrep øker i takt med utviklinger innenfor relevante fagområder, eksempelvis arkitektur, ingeniørvitenskap og byplanlegging. Begrepet brukes for eksempel til å løse bærekraftsutfordringene definert i FNs bærekraftsmål. En av årsakene til dette er at løsningene på disse utfordringene avhenger av endringer i menneskelig aktivitet. Som følge får nye måter å utforme og organisere det fysiske miljøet mer oppmerksomhet. Eksempler på slike endringer er bilfrie lokalsamfunn, bærekraftig arealbruk, sambruk og flerbruk av byggverk, nye materialer og byggemåter og så videre.

Etymologi

Begrepet kommer opprinnelig fra engelsk. Standard Norge publiserte den europeiske og internasjonale standarden ISO 19650-1:2018 på engelsk i 2018. Den norske oversettelsen fra 2020 brukte «bygget miljø» som avløserord for det engelske ordet «built environment». I etterkant har universitetsfag innenfor ingeniørvitenskap, arkitektur, digitalisering og teknologi begynt å bruke betegnelsen i emnetitler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg