Byggeretten er den retten en tiltakshaver har til å få sin byggesøknad innvilget, forutsatt at søknaden er fullstendig utformet og tiltaket samsvarer med plan- og bygningslovgivningen. Reglene om byggeretten står i plan- og bygningsloven. Der står det at kommunen så fort som mulig og senest innen frister som står i plan- og bygningsloven skal gi tillatelse hvis det tiltaket det søkes om ikke er i strid med bestemmelser i plan- og bygningsloven eller bestemmelser som er gitt i medhold av plan- og bygningsloven.

Rekkevidden av byggeretten misforstås ofte. Det er mange forhold som skal være på plass før byggesaksmyndighetene har plikt til å innvilge en søknad. At tiltaket ikke må være i strid med bestemmelser gitt i eller i medhold av plan- og bygningsloven ligger at det man søker om ikke må stride mot verken noen av lovens bestemmelser, eller mot bestemmelser i noen av forskriftene vedtatt med hjemmel i loven, herunder de detaljerte bestemmelsene i byggesaksforskriften og byggteknisk forskrift. Videre er forutsetningen at tiltaket er i samsvar med arealplan og planbestemmelser vedtatt med hjemmel i loven. Dersom søknaden strider mot noen av bestemmelsene som er vedtatt i eller i medhold av plan- og bygningsloven, har kommunen avslagshjemmel, som innebærer at byggeretten ikke gjelder og at myndighetene kan avslå søknaden. I slike tilfeller vil tiltaket likevel kunne gjennomføres dersom det søkes om dispensasjon, og myndighetene innvilger dette.

Der arealplanene ikke er oppdatert i samsvar med kommunens ønske om arealbruk, kan det innen nærmere fastlagte rammer nedlegges midlertidig byggeforbud etter plan- og bygningsloven i påvente av at det utarbeides nye planer. Et slikt midlertidig forbud vil forhindre at søkere kan påberope seg byggeretten og få gjennomført tiltak i strid med det kommunen vurderer som ønsket fremtidig arealbruk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Frode Innjord (red.), Plan- og bygningsloven med kommentarer, (2010)
  • Odd Jarl Pedersen m.fl, Plan- og bygningsrett, (2. utg. 2012)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg