byggeråstoffer

Artikkelstart

Byggeråstoffer er fellesbetegnelse på mineralske råstoffer som brukes til bygge- og anleggsformål. De vanligste kildene er enten fjell som sprenges ut og knuses, kalt pukk, eller naturlige grusavsetninger. Materialet knuses og sorteres til bruk i bygg, veier og anlegg. I tillegg brukes leire i produksjon av Leca og til å produsere teglstein.

Produksjon

Ifølge NGU og Bergvesenets bergverksstatistikk for 2007, var omsetningsverdien av pukk og grus 3,8 milliarder kroner, basert på et råstoffuttak på 66 millioner tonn. De reelle tallene er trolig betydelig høyere. Statistikken viser at det ble solgt ca. 52 millioner tonn pukk til en verdi av 2,9 milliarder kroner, og 14,9 millioner tonn sand og grus til en verdi av 852 millioner kroner. Om lag 2040 personer er sysselsatt i næringen, fordelt på ca. 650 små og store bedrifter. Eksporten til Europa har økt med 175% i volum siden 1990. I 2007 ble det eksportert 13,4 millioner tonn pukk og 0,2 millioner tonn sand og grus som ble levert til land i Nordsjøregionen. Omtrent 160 grus- og pukkprodusenter i landet produserer mer enn 100.000 tonn årlig, den største produserte 4,8 millioner tonn i 2007.

Leire blir tatt ut til råstoff for Leca i Rælingen i Akershus. I Telemark tas det ut leire til teglsteinsproduksjon i Bratsberg i Bø kommune.

Litteratur

  • Neeb og Brugmans. Mineralressurser i Norge. Mineralstatistikk og bergindustriberetning 2007. Bergvesenet og NGU publikasjon nr. 1 2008 (les rapporten)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg