Petter Dass

Petter Dass skrev vers på nordlandsk, blant annet i Nordlands Trompet.

Petter Dass
Av .
Alf Prøysen

Med forfattere som Alf Prøysen og Einar Skjæraasen i spissen fikk bygdemålslitteraturen et oppsving i etterkrigstiden.

Alf Prøysen
Av /NTB Scanpix ※.

Bygdemålslitteratur er litteratur skrevet på dialekt. Bygdemålslitteraturen er en verdifull kilde til å forstå norsk språkutvikling. Den gamle norske skriftnormen døde ut på 1500-tallet. Under unionen med Danmark ble det likevel skrevet ned bygdemålslitteratur.

Det er funnet enkelte viser som er nedtegnet allerede før år 1600, og på 1600-tallet ble flere folkeviser og ordspråk nedskrevet. På Hordalands-mål foreligger Rabnabrydlaup i Kraakelund, visstnok skrevet av presten Anfin J. Breder i SundSotra (trykt i 1647). Det ble også diktet leilighetsviser på dialekt, for eksempel til Frederik 4s bryllup i 1695. En av dem foreligger i to versjoner, én på dialekt fra Nordhordland og én fra Telemark. Fra omtrent samme tid er også Petter Dass' vers på nordlandsk, blant annet i Nordlands Trompet.

Fra første halvdel av 1700-tallet er det bevart mange leilighetsdikt på norske bygdemål, særlig bryllupsdikt og hyllingsdikt til kongehuset. Blant de mest kjente er Michael Heibergs Bonden i Brydlaupsgaren (I rykande uvær aa fykande wind) fra 1734. Presten H. P. Paus gav et godt kulturbilde fra Vest-Telemark i diktet Fru Anne Arnold paa Borgestad, skrevet på Kviteseid-mål mellom 1702 og 1709. Thomas Stockfleths Heimatkomsten og Edvard Storms Døleviser er også fra 1700-tallet.

Omkring overgangen til 1800-tallet skrev vestfoldingen Hans Hanson dikt på telemål, mest kjent er Sveinung aa Astri, senere skrev han også på Vestfold-dialekt. I første halvdel av 1800-tallet skrev flere diktere på bygdemål: Hans Allum fra Vestfold og Eiker, Tormod Knutson Borgejorde fra Telemark. Henrik Anker Bjerregaard tok i bruk gudbrandsdalsmål og Conrad Nicolai Schwach selbumål i enkelte dikt. Senere forsøkte også Henrik Wergeland og Ivar Aasen seg med bygdemålsdiktning.

Fra annen halvdel av 1800-tallet og frem til andre verdenskrig befant bygdemålslitteraturen seg i periferien av det litterære liv, en av de få bygdemålsdikterne fra denne perioden var Karl Braset, som skrev på sparbumål. Med forfattere som Alf Prøysen og Einar Skjæraasen i spissen fikk bygdemålslitteraturen et oppsving i etterkrigstiden. Med den dialektbevisstheten som utviklet seg i løpet av 1970-årene, kan man snakke om nok en renessanse for bygdemålsdiktningen. Ikke bare skriver flere skjønnlitterære forfattere på dialekt, i tillegg har artister som Åge Aleksandersen og Eldar Vågan demonstrert hvordan sangtekster på henholdsvis trøndersk og totenmål kan fungere utmerket innenfor rammene av moderne musikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg