Butanol
Strukturformel for butanol
sec-butylalkohol
Molekylmodell av sec-butylalkohol. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
sec-butylalkohol
Lisens: CC BY SA 3.0
sec-butanol
Strukturformel for sec-butanol (butan-2-ol).
sec-butanol
Lisens: CC BY SA 3.0

Butanol er en organisk alkohol med kjemisk formel C4H9OH. Den er en fargeløs væske med noe vinlignende lukt og kokepunkt 118 °C.

Faktaboks

Også kjent som

1-butanol, normal butylalkohol, n-butanol, n-butylalkohol

Uttale
butanˈol
Kjemisk formel

C4H10O

Stoffklasse
alkoholer

Butanol har navn etter butan, som er et alkan med fire karbonatomer. Den fremstilles hovedsakelig ved tre metoder:

  1. Bakteriefermentering av stivelse.
  2. Hydrogenering av butyraldehyd.
  3. Kondensasjon av acetaldehyd til krotonaldehyd som så hydrogeneres.

Butanol brukes til fremstilling av estere, særlig butylacetat. Både esterne og alkoholen selv er gode løsemidler som brukes mye i kjemisk industri, i maling- og lakkfabrikasjon og i teknikken for øvrig.

Isomerer

Det finnes flere isomerer av butanol. Den forbindelsen som vanligvis benevnes butanol er butan-1-ol, omtalt over.

Iso-butanol

Isobutanol er en bestanddel av fuselolje og kan utvinnes av denne ved fraksjonert destillasjon. Kokepunktet er 108 °C. Dette brukes til fremstilling av fruktestere, kunstig moskussekret og som løsemiddel i lakkindustrien. Systematisk navn: 2-metylpropan-1-ol.

Sekundær butanol

sec-butanol fremstilles fra petroleum eller naturgass. Kokepunktet er 99,5 °C. Dette brukes i organisk syntese og som løsemiddel. Systematisk navn: butan-2-ol.

Tertiær butanol

tert-butylalkohol fremstilles fra petroleum eller naturgass. Smeltepunktet er 25,5 °C. Dette brukes i organisk syntese og som løsemiddel. Systematisk navn: 2-metylpropan-2-ol.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

butanol
Systematisk navn
butan-1-ol

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg