butt - kar til matvarer

Av .
Lisens: CC BY 2.0

En butt er et kar av tre til til transport, oppbevaring eller servering av matvarer, særlig melkeprodukter som rømme eller smør.

Faktaboks

etymologi:
antagelig fra nedertysk og opprinnelig samme ord som bøtte

Ordet butt er kjent fra flere områder i Norge (for eksempel Sogn, Hallingdal og Romsdal), men det ser ut til benevnelsen er brukt dialektisk om ulike typer kar. Butt brukes enkelte steder i landet om kar som for eksempel melkeså, stamp, holk, hylkje eller ambar (dall), smørstaup med flere.

Litteratur

  • Reinton, Lars. Til seters. Norsk seterbruk og seterstell. Oslo 1976: Det norske samlaget.
  • Østby, Jon Birger. Nomenklatur for melkestell. Oslo 1984.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg