burrata

Burrata har en flytende kjerne av fløte blandet med hakket mozzarella.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Burrata er en italiensk ost av typen mozzarella (pasta filata), som ystes av ku- eller bøffelmelk og med flytende kjerne av fløte blandet med hakket mozzarella. Osten er rund med en diameter på 10 til 12 cm og veier 300 til 400 gram, men størrelse på 250 gram er også vanlig.

Burrata er opprinnelig fra Puglia, der den ble oppfunnet på 1920-tallet.

Tradisjonelt ble den pakket inn i blader fra Asphodelus-planten, da fargen på bladene indikerte hvor gammel osten var. I dag emballeres den gjerne på samme måte som mozzarella, pakket i pose eller boks med saltvannsoppløsning. I utgangspunktet skulle burrata helst spises innen 48 timer, men grunnet bedre emballering er ikke det tilfellet i dag. Burrata har imidlertid kortere holdbarhet enn mozzarella grunnet kjernen av hakket mozzarella og fløte (stracciatella). Fettinnhold i tørrstoffet er 60 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg