Bumerang, kastetre, brukt som jakt-, krigs- og sportsvåpen særlig av Australias urbefolkning. Bumerang lages i mange typer, de fleste er ca. ½ m lange, flate trestykker, som er knebøyd ved midten. Vingeprofilen er den samme som på en flyvinge, noe som under rotasjonen gir bumerangen sterk oppdrift.

På noen typer, de såkalte retur-bumeranger, er bladene svakt propellvridd, slik at de på hver side av kneet ligger i forskjellig plan. Dette gir dem oppdrift når de roterer. Disse bumerangene viser den eiendommelighet at de vender tilbake til utgangspunktet hvis de ikke treffer målet. Retur-bumerangen brukes mest til sport, men også til jakt på småvilt. Når den kastes, roterer den horisontalt; i en viss avstand fra kasteren nærmer den seg bakken, men skrur seg så på skrå opp i luften, svinger tilbake, og faller ned få meter fra utgangspunktet.

Bumerangkast krever lang øvelse, men treffsikkerheten er stor. De fleste bumerangtyper er tyngre kastevåpen, som på grunn av sin form holder seg lenge i luften, men ikke vender tilbake. Bumerangen er også kjent bl.a. fra det indiske kontinent, det sørvestlige Nord-Amerika og det gamle Egypt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.