bumerang

Bumeranger i ulike former med opphav i den australske regnskogen.

Bumerang. På grunn av vingeformen vil bumerangen skru seg fremover i luften. Roterer den horisontalt (øverst), går den på skrå oppover, roterer den vertikalt (nederst), svirrer den i en rund bane og kommer tilbake. Man forklarer dette slik at når vingen er øverst, har den størst hastighet. Derfor trekkes vingen utover langs den prikkede pilen, og med sterkest kraft når den er øverst. Man skulle tro at denne kraftvirkningen ville få bumerangen til å tippe over, men på grunn av gyroskopvirkning vil den isteden forandre retning.

Av /Store norske leksikon ※.

Bumerang. En lysende modellbumerangs bane fotografert om natten.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Bumerang er et trestykke som blir brukt som jakt-, krig- og sportsvåpen særlig av Australias urbefolkning. Bumerangen lages i mange typer, de fleste er omtrent en halv meter lange, flate trestykker, som er knebøyd ved midten. Vingeprofilen er den samme som på en flyvinge, og denne profilen gir bumerangen en sterk oppdrift under rotasjon.

Faktaboks

Uttale
bumerˈang
Etymologi

engelsk, fra australsk språk

Også kjent som
boomerang, kastetre

På noen typer bumeranger, såkalte retur-bumeranger, er bladene svakt propellvridd. Det betyr at hver side av kneet ligger i forskjellig plan. Dette gir også bumerangene oppdrift når de roterer. Retur-bumeranger vender tilbake til utgangspunktet hvis de ikke treffer målet. Slike bumeranger brukes mest til sport, men også til jakt på småvilt. Når den kastes, roterer den horisontalt; i en viss avstand fra kasteren nærmer den seg bakken, men skrur seg deretter skrått opp i luften, svinger tilbake og faller ned få meter fra utgangspunktet.

Å kaste med bumerang krever mye øvelse, men treffsikkerheten kan bli stor. De fleste bumerangtyper er tyngre kastevåpen, som på grunn av sin form holder seg lenge i luften, men som ikke vender tilbake. Bumerangen er også kjent fra blant annet det indiske kontinent, det sørvestlige Nord-Amerika og det gamle Egypt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg