bumerang

Bumerang. På grunn av vingeformen vil bumerangen skru seg fremover i luften. Roterer den horisontalt (øverst), går den på skrå oppover, roterer den vertikalt (nederst), svirrer den i en rund bane og kommer tilbake. Man forklarer dette slik at når vingen er øverst, har den størst hastighet. Derfor trekkes vingen utover langs den prikkede pilen, og med sterkest kraft når den er øverst. Man skulle tro at denne kraftvirkningen ville få bumerangen til å tippe over, men på grunn av gyroskopvirkning vil den isteden forandre retning.

Bumerang av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Bumerang. En lysende modellbumerangs bane fotografert om natten.

Bumerang av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Bumerang, kastetre, brukt som jakt-, krigs- og sportsvåpen særlig av Australias urbefolkning. Bumerang lages i mange typer, de fleste er ca. ½ m lange, flate trestykker, som er knebøyd ved midten. Vingeprofilen er den samme som på en flyvinge, noe som under rotasjonen gir bumerangen sterk oppdrift.

Faktaboks

Uttale
bumerˈang
Etymologi
engelsk, fra australsk språk
Også kjent som
boomerang

På noen typer, de såkalte retur-bumeranger, er bladene svakt propellvridd, slik at de på hver side av kneet ligger i forskjellig plan. Dette gir dem oppdrift når de roterer. Disse bumerangene viser den eiendommelighet at de vender tilbake til utgangspunktet hvis de ikke treffer målet. Retur-bumerangen brukes mest til sport, men også til jakt på småvilt. Når den kastes, roterer den horisontalt; i en viss avstand fra kasteren nærmer den seg bakken, men skrur seg så på skrå opp i luften, svinger tilbake, og faller ned få meter fra utgangspunktet.

Bumerangkast krever lang øvelse, men treffsikkerheten er stor. De fleste bumerangtyper er tyngre kastevåpen, som på grunn av sin form holder seg lenge i luften, men ikke vender tilbake. Bumerangen er også kjent bl.a. fra det indiske kontinent, det sørvestlige Nord-Amerika og det gamle Egypt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg