bulvan

En bulvan er en kunstig fugl, satt opp for å lokke eller skremme fugl til stedet der jegeren venter i bakhold. Under jakt på kråke er et velkjent knep å bruke en kunstig hubro for å lokke kråkene til å angripe fienden.
Av /Anno Norsk Skogmuseum/Digitaltmuseum.
Lisens: CC BY SA 3.0
Lokkefugl

Artikkelstart

Bulvan, kunstig fugl eller dyr laget for å lokke vilt inn på skuddhold. Bulvaner brukes spesielt i enkelte former for fuglejakt (lokkejakt). De settes opp for å lokke fugl til stedet der jegeren venter i bakhold.

Faktaboks

Uttale
bulvˈan
Etymologi
over svensk og baltisk fra eldre russisk ‘kloss, avgudsbilde’
Også kjent som

lokkefugl

Bulvan av fugler

Begrepet er ofte brukt om kunstige rovfugler som utløser aggressivitet hos den arten man jakter på (for eksempel hubro-bulvan ved jakt på kråker). Bulvanen trenger altså ikke alltid å etterlikne den arten man ønsker å lokke inn.

Av og til blir bulvan også brukt om kunstige fugler som er ment å lokke til seg fugler av samme art. Et eksempel er orrfuglbulvan ved jakt på orrfugl. Bulvaner av orrhaner i avslappet positur kan settes opp i bjørketrær for å lokke andre haner til å slå seg ned der.

Bulvaner er kanskje mest kjent fra jakt på gjess og ender, hvor bruk av lokkefugler har en lang tradisjon. Se gåsejakt og andejakt.

Duebulvaner plasseres i forhold til hverandre og til vinden, slik at de etterlikner en dueflokk på matsøk. Bulvanene kan under duejakt suppleres med nyskutte duer som arrangeres slik at de ser ut som beitende fugl. Se ringduejakt.

Flokk med bulvaner under gåsejakt.
Bulvan – gåsejakt

Bulvan av dyr

Bulvan av rådyr i full størrelse er med hell brukt under bukkejakt, gjerne sammen med lokkefløyte. Territoriehaveren blir provosert av å se en annen bukk på sitt land. En bukkesilhuett kan lages i full rådyrstørrelse i finér, og males i riktige farger.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Unsgård, John Henning og Frøstrup, Johan Christian (2007). Norsk jaktleksikon. Arendal: Friluftsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg