Bukspytt, pankreassaft, en alkalisk, nesten vannklar og noe klebrig væske som produseres av bukspyttkjertelen.

Bykspyttet tømmes ut i øverste del av tynntarmen, tolvfingertarmen (duodenum), fra bukspyttkjertelens utførselsgang. Dette skjer når det kommer forbehandlet føde, chymus, ned i tolvfingertarmen fra magesekken. Bukspyttet bidrar til å nøytralisere det sure innholdet fra magesekken og er meget viktig i fordøyelsen fordi det inneholder enzymer, blant annet trypsin, lipase og amylase, som kan spalte de viktigste bestanddelene i føden: proteiner, karbohydrater og fett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.