Gojibær. Av . Begrenset gjenbruk

bukketorn

Bukketorn

I Vesten regnes gojibær som den «nye» superfrukten. Bærene har et høyt innhold av proteiner, antioksidanter og C-vitamin.

Av .

Artikkelstart

Bukketorn er en tornet busk i søtvierfamilien som kan bli opptil tre meter høy. Bladene er lansettformede og er seks til syv centimeter lange. Blomstene er små og fiolette. Bærene er eggformede, oransjerøde og en til to centimeter lange.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lycium barbarum
Beskrevet av
Carl von Linné

Bukketorn plantes som hekk i hager, og er i Norge forvillet omkring Oslofjorden. En nærstående art, kinabukketorn, plantes også av og til. Begge artene selges tørket i handelen under navnet gojibær.

Bukketorn har sin opprinnelse i Sentral-Asia. Planten finnes forvillet noen få steder i Oslofjord-området.

Bruk

Gojibær har lang tradisjon som næringsmiddel og smakstilsetning i Kina, Tibet og Nord-India. Bærene kan spises som snacks eller tilsettes i supper, risretter, gryteretter, salater eller kornblandinger med melk. De kan også benyttes til urtete og saft, og i Kina lages det både vin og øl på bærene. Blader og unge skudd kan kokes som grønnsak.

Historie

I Vesten regnes gojibær som den «nye» superfrukten. Bærene har et høyt innhold av proteiner, antioksidanter og C-vitamin. Men i Sentral-Asia har bærene vært i bruk på grunn av sin helsebringende effekt i flere tusen år. Opprinnelig vokste planten i frodige daler i Himalayaområdet, men dyrkes i dag på store plantasjer, først og fremst i Kina.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

bukketorn
Lycium barbarum
Tidligere vitenskaplig navn
Lycium halimifolium Mill., Lycium vulgare Dunal
Artsdatabanken-ID
103723
GBIF-ID
2928835

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg