Bufferløsning er en vannløsning hvor pH endres lite ved tilsetning av små mengder H3O+-ioner eller OH--ioner. Hvilke stoffer bufferløsningen er laget av avhenger av hvilken pH vi ønsker. Ønsker vi en løsning med pH mindre enn 7, løser vi en svak syre og et salt av syren i vann f. eks. gir en blanding av like store stoffmengder av eddiksyre og et acetat pH = pKa = 4.74. Ønsker vi en løsning med pH større enn 7, løser vi en svak base og et salt av basen i vann f.eks. gir en blanding av like store stoffmengder ammoniakk (NH3) og et ammoniumsalt pH= pKa = 9,25.

Bufferområdet er pH-området mellom pKa-1 og pKa+1. Bufferkapasiteten er den stoffmengden sterk syre eller sterk base som kan tilsettes 1,00 L buffer før pH kommer utenfor bufferområdet.

Bufferløsninger brukes i studier av kjemiske reaksjoner i vann som påvirkes av pH. Mange reaksjoner i naturen foregår i en løsning som er bufret. Havvann er bufret til pH≈ 8,4 av karbonater og silikater løst i vannet. Blod er bufret til pH ≈ 7,4 av en blanding av forskjellige stoffer i blodet. Bufferløsninger brukes også som standardløsninger til kalibrering av instrumenter til måling av pH (pH-meter).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.