bufferløsning

Blodet inneholder buffersystemer
Blodet inneholder buffersystemer som sørger for at pH-en holder seg konstant.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Bufferløsning er innen kjemien en løsning der pH endrer seg lite hvis man tilsetter små mengder syre eller base. En bufferløsning kan sees som en pH-støtdemper som holder pH-en relativt stabil. Mange kjemiske reaksjoner er sensitive når det gjelder pH-endring, og vil ikke fungere hvis pH-en er for lav eller for høy. I slike tilfeller bruker man ofte bufferløsninger.

Alle bufferløsninger består av stoffer som er løst i vann. Bufferløsninger finnes mange steder i naturen, og de brukes i industrien og på laboratorier.

I naturen

Mange reaksjoner i naturen foregår i en løsning som er bufret. Et godt eksempel er blodet, som inneholder flere buffersystemer. Et av dem er karbondioksid-bikarbonatsystemet. Blodet har en pH på omtrent 7,4. Ved denne pH-en fungerer kroppens proteiner og enzymer optimalt. Hvis pH-en i blodet endrer seg, kan det være livsfarlig. Hvis pH-en synker i blodet, kalles tilstanden acidose; blir blodet for basisk, kalles det alkalose.

Havvann er bufret til pH ≈ 8,4 av karbonater og silikater som er løst i vannet.

På laboratoriet

Bufferløsninger brukes i studier av kjemiske reaksjoner i vann som påvirkes av pH. Mange industrielle prosesser, som fermentering og farging, bruker bufferløsninger. Bufferløsninger brukes som standardløsninger til kalibrering av instrumenter til måling av pH (pH-meter).

Sammensetning

Det finnes mange bufferløsninger. De har til felles at de består av en svak syre eller base, og den korresponderende basen eller syren.

Hvilke stoffer bufferløsningen er laget av, avhenger av hvilken pH man ønsker. Dersom man ønsker en løsning med pH mindre enn 7, løser man en svak syre og et salt av syren i vann. For eksempel gir en blanding av like store stoffmengder av eddiksyre og et acetat pH = pKa = 4,74.

Ønsker man en løsning med pH større enn 7, løser man en svak base og et salt av basen i vann. For eksempel gir en blanding av like store stoffmengder ammoniakk (NH3) og et ammoniumsalt pH= pKa = 9,25.

Bufferområde og bufferkapasitet

Bufferområdet er pH-området mellom pKa−1 og pKa+1.

Bufferkapasiteten er den stoffmengden sterk syre eller sterk base som kan tilsettes én liter buffer før pH kommer utenfor bufferområdet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg