buffer (IT)

Artikkelstart

Buffer er et midlertidig oppbevaringssted for data, vanligvis et eget minneområde hvor data lagres mens de venter på å bli overført til en lagringsenhet, en annen del av minnet eller et annet delsystem.

Faktaboks

Uttale
bˈuffer
Etymologi
engelsk, tidligere også buffert

Dataprogrammer setter av buffere for å ta i mot data fra brukere, der det sjekkes før det sendes videre til en database eller til andre programmer. I spillere for digital lyd og video, brukes buffere til å mellomlagre data slik at avspillingen kan gå jevnt selv om forbindelsen forstyrres av ujevn tilstrømming.

Forskjellen på buffer og cache

Både buffer og cache er begge et midlertidig oppbevaringssted for data, men bruksområdene forskjellige.

En buffer vil være en midlertidig lagring mens data venter på å overføres fra et delsystem til et annet. Cache vil derimot være midlertidig lagring før videre behandling i samme system.

Et typisk bruksområde for en buffer er utskriftskøen. I stedet for at maskinen skal benytte systemressurser på å sende data til printeren i riktig hastighet, lagres all data i utskriftskøen (bufferen), og printeren kan så hente data i sitt eget tempo. Et cache vil for eksempel benyttes av prosessoren i maskinen for å lagre resultatet av operasjoner (slik som mellomregninger) i sammensatte sett med instruksjoner på samme data.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg