En buehøvel med stokk av ask i Nordmøre Museum.
Av .
En buehøvel av jern der sålen kan stilles i både konveks og konkav posisjon.

Buehøvel er en høvel brukt til å høvle buede eller krumme flater. Det som først og fremst skiller den tradisjonelle buehøvelen fra en pusshøvel, er at buehøvelen har en konveks såle som går opp mot frem- og bakkant. De eldste buehøvlene har en stokk av tre og ofte er den buede sålen laget av et ekstra hardt treslag. Høvelen har ikke innstillinger utover at høveljernet kan justeres i høyden.

Buehøvelen ble brukt av snekkere, men etter alt å dømme var det båtbyggerne som hadde mest bruk for dette redskapet. De hadde ofte behov for å høvle emner som ikke skulle være rette.

Omkring år 1900 kom det høvler av jern der sålen kunne veksle mellom å stå i konveks og konkav stilling. Disse høvlene hadde en tynn stålplate som såle. I fremkant var platen festet til en skrue som kunne heve eller senke den. En overføring bevirket at bakenden på sålen beveget seg i takt med fremenden.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gjerdi, Trond (1984). Snekker. Universitetsforlaget.
  • Norman, G.A. (1954). Høvelens historie. Lillehammer.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg