brystsvømming

Brystsvømming

Av /Store norske leksikon ※.
Alexander Dale Oen var en av verdens beste brystsvømmere. Her er han på vei inn til VM-gull på 100 m bryst i 2011, karrierens største prestasjon.
Av /AP/NTB.

Artikkelstart

Brystsvømming er den eldste og tregeste svømmestilen blant de fire offisielle svømmestilene i konkurransesvømming. Brystsvømming er den vanligste stilen under bading og rekreasjonssvømming.

Historie

Brystsvømming har spor tilbake til steinalderen, og er antatt å stamme fra en etterlikning av froskers måte å svømme på med beina. På starten av 1900-tallet var brystsvømming den vanligste svømmestilen under konkurranser i Europa. Brystsvømming ble en olympisk øvelse for første gang i 1904 under OL i St. Louis. Med årene har det blitt utviklet flere svømmestiler som er raskere, for eksempel butterfly som utviklet seg på 1930-tallet da noen trenere og utøvere fant nye måter å raskere svømme bryst på. På 1950-tallet skilte FINA ut butterfly som en egen svømmestil.

Utførelse

Kroppsposisjon

Utgangsposisjonen er å ligge på magen med ansiktet ned i vannet, og utstrakte og samlede bein og armer. Under armtaket og beinsparket skapes det økt motstand i vannet ved at overkroppen løftes opp, noe som bidrar til å gjøre dette til den tregeste stilarten. Kroppen roteres ikke som under rygg- og crawlsvømming.

Armtaket

Armtaket starter fra utstrakt posisjon hvor begge armer føres bakover samtidig mot brystkassen med bøyd albue, før hendene føres sammen og dyttes fremover til utstrakt posisjon. I nyere tid fører gode svømmere hendene fremover over vannoverflaten da dette går raskere, så lenge albuen holdes under vann.

Beinsparket

Beinsparket starter med utstrakte bein før knærne bøyes og ankelen føres mot rumpa og slakt utover, før bevegelsen går motsatt vei inn i et spark. Føttene peker noe utover gjennom sparket for å skape størst mulig fraspark bakover.

Pusting

Svømmeren puster når hodet og overkroppen løftes opp og bryter vannoverflaten i armtakets første del. Tidligere måtte hodet hele tiden være over vann, men i 1987 kom det en regel fra FINA med krav om at hodet kun måtte bryte vannoverflaten en gang per syklus.

Olypmiske øvelser

Under de olympiske leker konkurreres det i 100 meter og 200 meter, samt at brystsvømming inngår i medleysvømming som etappe nummer tre, både individuelt og stafett. Under konkurranser i Norge og på nivå under OL konkurreres det også på distansen 50 meter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg