Andeigle Theromyzon
En andeigle, sannsynligvis en lys andeigle (Theromyzon tessulatum). Individet er fanget inn i Trøndelag, og bildet er tatt i en skål i laboratorium. På undersiden er det mulig å skimte unger som den voksne bærer med seg.
Andeigle Theromyzon
Av /NTNU Vitenskapsmuseet.
Lisens: CC BY SA 4.0
Andeigle Theromyzon med unger
En andeigle, sannsynligvis lys andeigle (Theromyzon tessulatum), som bærer unge individer på undersiden av kroppen. Bildet er tatt i en skål i laboratorium.
Andeigle Theromyzon med unger
Av /NTNU Vitenskapsmuseet.

Bruskigler er en familie av igler i ordenen snabeligler (Rhynchobdellida). De er små, inntil cirka 30 millimeter lange, flattrykte, og nesten harde som brusk.

Faktaboks

Også kjent som
flatigler
Vitenskapelig navn
Glossiphoniidae

Bruskiglene har i likhet med andre snabeligler et svelg som kan krenges ut, som de suger kroppsvæske ut av byttet sitt. Artene er i stor grad frittlevende rovdyr, som lever av andre dyr som snegler, insekter, fåbørstemark, og små krepsdyr. Noen av artene kan også være parasittisk i perioder. Bruskigler bærer sine egg og unger med seg på buksiden av kroppen.

Alle artene hører hjemme i ferskvann. De lever gjerne i vegetasjon langs vannkanten. Det finnes ti arter av bruskigler, eller flatigler, i Norge. En vanlig art er toøyd flatigle (Helobdella stagnalis), som har to øyne og en karakteristisk kitinplate på ryggen. Den blir bare 1 centimeter lang. Stor bruskigle (Glossiphonia complanata) blir 3 centimeter lang, og er utbredt over det meste av Norge. Andeigler hører også til denne familien av igler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Økland, K.A. og Økland, J. 2008. «Igler (Hirundinea) i ferskvann i Norge. I. Oversikt over arter, litteratur og metodikk». Fauna (Norsk zoologisk forening) 61 (3), 50-55.
  • Økland, K. A. og Økland, J. 2008. «Igler (Hirundinea) i ferskvann i Norge. II. Økologi og utbredelse av toøyet flatigle Helobdella stagnalis». Fauna (Norsk zoologisk forening) 61 (3), 56-63.

Faktaboks

bruskigler
Glossiphoniidae
Artsdatabanken-ID
4914
GBIF-ID
3575

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg