Altertavle

Altertavle i Vågå stavkirke. Skåret av Johannes Larssen Skråstad i 1674/75. I 1758 ble bruskbarokkens vinger erstattet med nåværende akantus rammeverk, skåret av Eistein Guttormsson Kjørn.

Altertavle

Bruskbarokk er ornamentikk med bruskaktige, vridde og sammenfiltrede former. Bruskbarokk var vanlig i Nord-Europa på 1600-tallet. I Norge er den mest kjent fra kirkeinteriører.

En litt tidligere variant blir ofte kalt ørebruskstil. Her ligner deler av ornamentene på formen på brusken i et menneskeøre. Denne varianten regnes som en overgangsstil mellom manierisme og barokk, men de to begrepene ørebruskstil og bruskbarokk dekker ofte det samme.

Senere i barokken ble de bruskliknende ornamentene erstattet av akantus-blader. Det første eksempelet i Norge på akantus-barokk er altertavlen og prekestolen i Oslo Domkirke fra 1699.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg