brunsisik

Brunsisik, Oslo
Brunsisik
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Brunsisik er en fugleart i finkefamilien. Svært nært beslektet med gråsisik, og mange anser denne kun som en underart av denne.

Faktaboks

også kjent som:
liten gråsisik
Carduelis cabaret
engelsk: lesser redpoll

Beskrivelse

Brunsisiken er 11,5-12,5 cm stor. Den skilles fra gråsisik på at fjærdrakten har mørkere bruntone med brunbeige felter i vingene (hvite hos gråsisik) og er en anelse mindre. Den har også kraftigere striper.

Næring

Føden består i stor grad av frø, men om sommeren spiser den også insekter.

Formering

Reiret legges i en busk og inneholder fire til seks egg. Disse ruges i 11-12 dager, og reirtiden for ungene er 12 døgn.

Utbredelse og bestand

Hekker i Alpene og andre mellomeuropeiske fjellområder, på De britiske øyene og fra det sørlige Nordsjøområdet til Sør-Sverige, i Nord-Europa vesentlig i kyststrøk. I Norge ble brunsisik første gang påvist høsten 1962 i Rogaland. Det første hekkefunnet ble gjort i 1987 ved Flekkefjord. Det finnes nå en betydelig hekkebestand langs den norske Skagerrakkysten og i Sørvest-Norge, spesielt i området fra Lindesnes til Egersund.

Trekk

Brunsisiken forlater i hovedsak Norge på høsten, men spredte individer påtreffes i blant i flokker med andre sisikarter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg