bruderov

Bruderovet - en skulptur av Jim Dine i Peer Gynt-parken på Løren i Oslo.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Bruderov er en form for inngåelse av ekteskap som består i at bruden hentes med makt fra sin gruppe og føres til brudgommens. I de fleste samfunn hvor denne formen praktiseres, er imidlertid ekteskapsavtalen undertegnet på forhånd, og «rovet» er bare en seremoni som gir uttrykk for hvor nødig brudens slektsgruppe vil gi avkall på en del av sin arbeidskraft. Bruden vegrer seg mot å forlate sin familie, og spiller unnselig overfor den kommende ektemaken, som da løser «problemet» ved å føre henne bort «mot hennes vilje». Etter nordgermansk rett kunne brudgommen røve bruden hvis hennes forlover etter brudekjøpet nektet å overgi henne.

I områder der det er kvinnemangel, forekommer virkelige bruderov, det vil si tilfeller der kvinner bortføres mot sin vilje.

I norsk tradisjon og romantisk diktning fortelles stundom om bruderov, som skal ha forekommet frem til 1800-tallet. Folkevisen om Falkvor Lommannsson forteller om et historisk bruderov i Sverige i 1288. Bruderøveren drog med bruden og flere av sine brødre til Norge.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg