Brit shalom er betegnelsen på en ny jødisk navnefest, og et alternativ til brit mila. I motsetningen til brit mila innebærer brit shalom ikke omskjæring, og er derfor kontroversielt. 

Med brit shalom ønskes guttebarnet velkommen i familien og menigheten. Ritualet har oppstått som et svar på den tiltagende debatten rundt fjerning av forhuden på nyfødte gutter – en skikk som i mange land også praktiseres av ikke-jøder. 

Brit shalom holdes, i likhet med det tradisjonelle omskjæringsritualet, åtte dager etter fødselen. Gutten velsignes, får hebraisk navn og i noen menigheter får han også også føttene vasket. Festen kan gjennomføres uten en rabbiner til stede. 

De fleste rabbinere ønsker ikke å lede brit shalom-seremonier, da mannlig omskjæring av mange betraktes som grunnleggende for jødisk identitet i henhold til 1. Mosebok 17, 10-14. Per i dag har mer enn hundre ikke-ortodokse rabbinere sagt ja til å lede denne alternative seremonien som praktiseres i både reformjødiske, konservative og rekonstruksjonistiske menigheter i Israel, Canada, USA, Storbritannia, Tyskland, Ungarn, Australia, Brasil og Mexico. Brit shalom praktiseres ikke i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.