Brit shalom er en ny jødisk navnefest som feires av enkelte ikke-ortodokse jøder som et alternativ til brit mila. Ritualet oppsto på 1980–tallet som et svar på den tiltagende debatten rundt fjerning av forhuden på nyfødte gutter – en skikk som i mange land også praktiseres av ikke-jøder. I motsetning til en brit mila innebærer en brit shalom ikke omskjæring.

Faktaboks

Etymologi
hebraisk ‘fredspakt’

Å erstatte en brit mila med en brit shalom er mange steder ennå svært kontroversielt.

Brit shalom praktiseres ikke i Norge.

Seremonien

Med en brit shalom ønskes guttebarnet velkommen i familien og menigheten. Seremonien holdes, i likhet med det tradisjonelle omskjæringsritualet, vanligvis åtte dager etter fødselen. Gutten velsignes, får hebraisk navn, og i noen menigheter får han også også føttene vasket (fotvask er en svært gammel måte å ønske noen velkommen på). Det er også vanlig å lese de jødiske velsignelsene over vinen og brødet.

Seremonien kan holdes hjemme, utendørs eller eventuelt i en ikke-ortodoks synagoge eller forsamlingslokale, gjerne med både familie og venner tilstede. Festen kan gjennomføres uten en rabbiner til stede.

Bakgrunn

I mange land er det blitt ikke uvanlig at jødiske foreldre lar sine nyfødte sønner omskjære av en sykehuslege, slik også ikke-jøder gjør det. I familier der bare den ene parten er jødisk kan tradisjonell omskjæring være et vanskelig spørsmål som ulike menigheter håndterer forskjellig. Enkelte ønsker å vise at man bevisst velger ikke å la den nyfødte sønnen omskjære, men at man likevel ønsker en seremoni med jødisk preg. En brit shalom er nå blitt et alternativ.

Utbredelse

Skikken praktiseres hovedsakelig blant jøder som har tilknytning til humanistisk jødedom, men finnes også innenfor enkelte reformjødiske og rekonstruksjonistiske menigheter. De fleste rabbinere ønsker ikke å lede brit shalom-seremonier, da mannlig omskjæring av de aller fleste jøder fremdeles betraktes som påbudt i følge Bereshit i Toraen (Første mosebok) og grunnleggende for jødisk identitet. Enkelte ikke-ortodokse rabbinere har likevel sagt ja til å lede denne alternative seremonien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg