brit shalom

Artikkelstart

Brit shalom er betegnelsen på en ny jødisk navnefest som feires av enkelte ikke-ortodokse jøder som et alternativ til brit mila. I motsetning til brit mila innebærer en brit shalom ikke omskjæring. Ritualet har oppstått som et svar på den tiltagende debatten rundt fjerning av forhuden på nyfødte gutter – en skikk som i mange land også praktiseres av ikke-jøder.

Faktaboks

Etymologi
hebraisk ‘fredspakt’

Med brit shalom ønskes guttebarnet velkommen i familien og menigheten. Seremonien holdes, i likhet med det tradisjonelle omskjæringsritualet, åtte dager etter fødselen. Gutten velsignes, får hebraisk navn og i noen menigheter får han også også føttene vasket. Festen kan gjennomføres uten en rabbiner til stede.

Utbredelse

Å erstatte en brit mila med en brit shalom er svært kontroversielt. Skikken praktiseres hovedsakelig blant jøder som har tilknytning til humanistisk jødedom. De fleste rabbinere ønsker ikke å lede brit shalom-seremonier, da mannlig omskjæring av de aller fleste jøder betraktes som påbudt i følge 1. Mosebok 17, 10-14 og grunnleggende for jødisk identitet.

Enkelte ikke-ortodokse rabbinere har likevel sagt ja til å lede denne alternative seremonien som praktiseres i både enkelte reformjødiske og rekonstruksjonistiske menigheter i flere land. Brit shalom praktiseres ikke i Norge.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg