Brit shalom er betegnelsen på en ny jødisk navnefest som feires av enkelte ikke-ortodokse jøder som et alternativ til brit mila. I motsetning til brit mila innebærer en brit shalom ikke omskjæring. Ritualet har oppstått som et svar på den tiltagende debatten rundt fjerning av forhuden på nyfødte gutter – en skikk som i mange land også praktiseres av ikke-jøder. 

Med brit shalom ønskes guttebarnet velkommen i familien og menigheten. Seremonien holdes, i likhet med det tradisjonelle omskjæringsritualet, åtte dager etter fødselen. Gutten velsignes, får hebraisk navn og i noen menigheter får han også også føttene vasket. Festen kan gjennomføres uten en rabbiner til stede. 

Å erstatte en brit mila med en brit shalom er svært kontroversielt. Skikken praktiseres hovedsakelig blant jøder som har tilknytning til humanistisk jødedom. De fleste rabbinere ønsker ikke å lede brit shalom-seremonier, da mannlig omskjæring av de aller fleste jøder betraktes som påbudt i følge 1. Mosebok 17, 10-14 og grunnleggende for jødisk identitet.

Enkelte ikke-ortodokse rabbinere har likevel sagt ja til å lede denne alternative seremonien som praktiseres i både enkelte reformjødiske og rekonstruksjonistiske menigheter i flere land. Brit shalom praktiseres ikke i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.