Brissel er en kjertel (thymus) som finnes bak øvre del av brystbeinet, og går under kategorien innmat. Brissel fra unge dyr (kalver og lam) regnes som en delikatesse, særlig i Frankrike. Kjertelen krever rensing, utvanning og koking før videre bruk. Smaken er søt og fyldig.

Faktaboks

Etymologi
av tysk, muligens beslektet med bryst

Brisselen består av to deler: en rund del som kalles hjertet eller nøtten, og en langstrakt del kalt halsen. Den runde delen regnes som best.

Selv om brissel er velkjent fra gamle norske kokebøker, som Henriette Schønberg Erkens «Stor kokebok», er den lite kjent og brukt i det moderne norske kjøkkenet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg