brevbrudd

Artikkelstart

Brevbrudd, uberettiget åpning av andres brev.

Grunnloven § 102 beskytter privatlivet og bygger på internasjonale menneskerettigheter. Blant disse rettighetene er retten til å holde kommunikasjon privat med mindre det foreligger klar lovhjemmel for offentlig inngrep og dette anses nødvendig i et demokratisk samfunn.

Brevbrudd kan straffes med bøter eller fengsel inntil to år etter straffeloven § 205. Det samme gjelder for den som uberettiget skaffer seg adgang til data eller programutrustning som er lagret eller som overføres ved elektroniske eller andre tekniske hjelpemidler eller som avlytter andres telefonsamtaler eller datakommunikasjon.

Offentlig tjenestemann som ulovlig bryter et brev som er betrodd ham i tjenestens medfør eller avlytter andres kommunikasjon, straffes i tillegg for brudd på tjenesteplikt etter straffeloven § 171 med inntil to års fengsel.

Etter postloven av 29. november 1996 nr. 73 § 10 kan postoperatør åpne og undersøke postsending når det er grunn til mistanke om at sendingen ikke er forsvarlig innpakket i forhold til sendingens innhold eller inneholder ting som er farlige å sende, eller dersom det er nødvendig for å få rede på hvem som er avsender eller mottaker (postloven § 11, jf. forskrift 1. juli 1997 nr. 658 om formidling av landsdekkende postsendinger § 11). Retten kan i visse tilfeller beslaglegge brev (straffeprosessloven av 22. mai 1981 nr. 25 §§ 211 og 212). Brev til og fra fengselsinnsatte er i en viss utstrekning undergitt sensur og kan brytes for å kontrollere at de ikke har innhold som er sikkerhetsmessig uforsvarlig å formidle (straffegjennomføringsloven av 18. mai 2001 nr. 21 § 30).

Kommentarer (4)

skrev rita uy

jeg har et spørsmål, er det lov å kopierer et arbeidsavtale slik på nesten samme måte,, detlajert,, eller? vennligst hjelp meg...mvhrita

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Vi har dessverre ikke mulighet til å svare på slike konkrete juridiske spørsmål, eller gi juridisk rådgivning. Men det finnes flere tilbud der jurister svarer på spørsmål som kanskje kan være til hjelp for deg. Se blant annet:Jussformidlingen: http://www.jussformidlingen.no/Jussbuss: http://www.jussbuss.no/Arbeidstilsynet har også en god del informasjon om kontrakter på sine nettsider: http://www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=78173Du kan også kontakte dem med konkrete spørsmål: http://www.arbeidstilsynet.no/seksjon.html?tid=206797Håper du får svar på de spørsmålene du sitter med!Beste hilsenMarte Ericsson RysteRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg