breifokk

Artikkelstart

Breifokk er et skværseil som heises opp under fokkeråen på en slupp, jakt, galeas og andre mindre, gaffelriggede fartøyer når den seiler i medvind. Breifokken er ikke bendt under råen som andre seil, men heises opp med flere fall gjennom skivgatt i rånokkene eller blokker hengende under råen.

Breifokken var ofte litt kortere enn råen den hang på for å spare duk på enkelte fartøyer. Den ble halt over i lo side der den fylte ut motsatt side av den storseilet stod på. Breifokken var en sikkerhet når en seilte med vinden inn i en trang havn der en helst ikke ville bruke storseilet. Med bare breifokken oppe kunne mannskapet la den gå enkelt og raskt i dekk, og dermed sakket farten. En kunne også gå opp i vinden til breifokken gikk bakk og dermed ville dette store seilet stoppe farten raskt i den posisjon en ville ankre. Når skipet går akterover ved hjelp av breifokken lot en ankeret gå.

Dette seilet var lettere å ta ned og krevde færre folk enn et seil som en måtte opp i riggen for å beslå. Breifokken kunne også bruktes som presenning i enkelte tilfeller. Dette seilet var ofte sydd sammen med enkel eller dobbel rundsøm. Dobbel rundsøm brukes til å sy stormseil. Ved å brase rærne kunne også fartøyet seile med vinden tvers og litt til opp imot.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg