brassinosteroider

Artikkelstart

Brassinosteroider er en gruppe plantehormoner med betydning for plantevekst. De deltar i celledeling, strekningsvekst, vekst av pollenslange og differensiering av cellevev, blant annet ledningsvev. De har funksjonell likhet med auxiner og strukturell likhet med steroidhormoner fra dyr laget fra kolesterol.

Man kjenner til mer enn 40 forskjellige brassinosteroider i planter og som samvirker med andre plantehormoner. Brassinosteroidet brassinolid dannes i planter fra steroler i en biosyntesevei fra squalen via kampesterol.

Oppdagelse

Det var tidligere kjent at pollen var en rikt råstoff for plantevekstregulatorer. Som bioassay for å påvise hormoner brukte de økt vekst av det andre stengelinternodiet (epikotylen) hos spirende bønner. Størst vekst fikk de fra pollenekstrakt fra svartor og raps. Veksten i bioassayet var så raskt at stengelen ble splittet over det første bladparet. Forskerne mente at årsaken til veksten måtte være en ny gruppe fettløselige hormoner som de kalte brassiner. Rapspollen ble samlet med hjelp av pollenfeller i bikuber og fra cirka 40 kg rapspollen ble det isolert 4 milligram aktivt krystallinsk materiale. Det skulle vise seg at brassinolid var den aktive komponenten, det første plantevekststoff i planter med steroidstruktur.

Steroler

Bare en liten andel av sterolene i planter brukes som steroidhormoner. Sterolene diosgenin fra yamsrot (Dioscorea sp.) og stigmasterol fra soyabønner blir brukt i den farmasøytiske industrien som utgangsmateriale for å lage steroidhormoner til medisinsk bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg