Brasero er en åpen bekken- eller sylinderformet metallbeholder som tradisjonelt brukes til å brenne trekull i. I Norge ble braseroen gjerne kalt fyrfat, og den ble tidligere mye brukt til å holde maten varm.

Faktaboks

Uttale
brazerˈå
Etymologi
fransk, lånt fra spansk

Braseroen kan gjerne ha dekor i form av luftehull. Den har som oftest tre ben av metall, slik at den står stødig, og det er lufting mellom underlaget og den varme undersiden av beholderen. Det finnes braseroer utført i både jern, messing og kobber. Braseroen kan gjerne også være utstyrt med et lokk, men da med luftehull så kullene får luft og varmen kan sive ut. I dag finnes braseroen også å få i elektrisk utgave.

I Sør-Europa blir en brasero brukt til oppvarming både utendørs og innendørs. I Spania plasseres braseroen (brazier) gjerne under bordet i et kjølig rom eller utendørs, for å varme bena til de som sitter rundt bordet. Hvis man bruker den tradisjonelle braseroen med trekull på denne måten, må man passe på så ikke klær eller duk tar fyr. Det kan også være risikabelt å bruke braseroen i dårlig ventilerte rom, fordi den kan utvikle karbonmonoksid , også kjent som kullos, noe som kan føre til kullosforgiftning. I Sør-Amerika, og spesielt i Argentina, er en brasero tradisjonelt brukt til grilling av mat.

Det finnes en rekke ulike eksemplarer av braseroer i norske museers samlinger, i de fleste tilfeller er de registrert som fyrfat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg