brann – tap som følge av brann etter 1950

Tidlig i 1950-årene mistet årlig ca. 25 personer livet som følge av brann. Frem til ca. 1970 steg dette tallet til om lag 70. De siste 10 årene har det i gjennomsnitt omkommet 65 personer hvert år. De aller fleste brannene som krever menneskeliv, skjer i hjemmet og omfatter 1 til 2 omkomne. Det er flest menn blant ofrene, men kvinneandelen har økt betydelig, og det er de eldre kvinnene som står for denne økningen. I gjennomsnitt har det omkommet 5 barn under 16 år per år i siste tiårsperiode.

I de nordiske land for øvrig er risikoen for tap av liv omtrent som i Norge.

Tidlig i 1950-årene lå årlige erstatningsutbetalinger etter brann på ca. 0,25 % av bruttonasjonalproduktet. Frem til 1988 steg prosentverdien til det tredobbelte, og toppet seg det året med en total utbetaling på ca. 3300 mill. kr.

Land der aktsomhet og omtanke har høy status, som Sveits og Japan, utmerker seg ved svært lave brannskader.

Det er de aller største brannene som plasserer Norge på verdenstoppen når det gjelder materielle skader fra brann. Disse skadene rammer næringslivet, og i noen grad offentlige bygg.

Erfaringene gjennom siste tiår er at de økonomiske tapene svinger sterkt. Et annet trekk er at noen få store branner utgjør en stor andel av de totale utbetalingene. På 1990-tallet utgjorde de 25 største brannene ca. 20 % av de totale skadeutbetalingene De totale skadeutbetalingen var for 2002 på 3,7 milliarder kroner som var en nedgang i forhold til 2001, mens det for 2003 ble en økning til 3,8 milliarder kroner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.