brann – brannvesenets innsatsstyrker

Når ulykken er ute, skal kommunens beredskap settes inn for å begrense skadenes omfang. Forskriften forutsetter at beredskapen skal være tilpasset risikoen i kommunen, men setter også minimumskrav til organisering og dimensjonering av innsatsstyrken, i hovedsak knyttet til innbyggertallet i tettsted i kommunen. I små og mellomstore kommuner vil innsatsstyrkene organiseres som innkallingsstyrker, mens i større kommuner/byer vil det være dreiende vakt med fast ansatt (kasernert) innsatsstyrke.

Slokkestyrkens muligheter og begrensninger. Branner utvikler seg ofte sterkt progressivt, i løpet av 3–10 minutter vil et rom være overtent, få minutter senere er den vanlige bolig fullt ut involvert i brannen og langt på vei tapt. Man deler opp tidsforløpet fra antennelse til full slokkeinnsats i: Oppdagelsestid, varslingstid, alarmeringstid, utrykkingstid, og riggetid. Summerer man den totale innsatstiden viser det seg at selv yrkeskorps mange ganger når så sent frem at brannen kan være vanskelig å begrense.

Vaktlaget rykker normalt ut med fire mann i en brannbil, to av denne styrken er gjerne utrustet og øvet for røykdykking. En moderne brannbil bringer gjerne med 2000–3000 l vann til slokking. Etter brannbilen følger tankvogn med ekstra vann, dersom ledningsnettet ikke er godt nok bygd ut. I mange tilfeller vil brannvesenet også rykke ut med en stigebil; ikke bare for å kunne berge personer ut fra høye hus, men også fordi det gir slokkestyrken stor fordel å kunne komme nær brannen ovenfra.

Dersom brannen har brutt ut av branncellen når den første slokkeinnsatsen settes inn, vil det ofte være store problemer forbundet med å bringe ilden under kontroll. Branner kan bli så store at slokkestyrken ikke kan gjøre annet enn å trekke seg tilbake og forsøke på å begrense skadens omfang ved å utnytte naturlige hinder (avstand) eller etablerte hinder (brannseksjoneringer).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.