braconider

Den nordamerikanske snyltevepsen Atanycolus cappaerti tilhører familien Braconidae.
Av .
Lisens: CC BY NC 3.0

Artikkelstart

Braconider er en familie av snylteveps. Familien har ikke noe etablert norsk navn. Ordet braconider er avledet av det vitenskapelige navnet til familien, Braconidae.

Faktaboks

Uttale
brachonˈider
Også kjent som

Braconidae

Både i levevis og utseende ligner braconidene på den nær beslektede familien darwinvepser, men er gjennomgående mindre og skilles dessuten på detaljer i vingenes ribbemønster.

Det er over 15 000 kjente arter av braconider i verden. I Norge er de dårlig undersøkt, men trolig finnes minst 600 arter.

Levevis

Den europeiske braconiden Agathis pumila. Bildet viser en hunn som legger egg i en larve av lerkesekkmøll som lever inne i barnålen. Agathis pumila er innført til Nord-Amerika for biologisk bekjempelse av lerkesekkmøll.
Av .
Lisens: CC BY NC 3.0

Larvene utvikles som parasitter i andre insekters larver, særlig av sommerfugler, men også av tovinger og biller.

Noen av artene er polyembryone, som vil si at flere individer utvikles av ett eneste egg. Et eksempel er Cotesia glomeratus hvor ett egg kan gi opphav til 150 individer. Denne arten, som angriper larver av stor kålsommerfugl, har sammen med andre arter i familien Braconidae vært studert med henblikk på biologisk bekjempelse av skadeinsekter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg