Botulisme, en forgiftning med bakterietoksin, produsert av en anaerob sporedannende bakterie, Clostridium botulinum,under vekst i matvarer, særlig mat som oppbevares i lengre tid (hjemmehermetiserte grønnsaker, saltkjøtt, spekeskinke, pølser, saltfisk etc.). Bakterien finnes naturlig i jord og mudder, og kan lett smitte til mat som kommer i kontakt med jord, f.eks. fisk som legges på bakken (selvfisket ørret til rakfisk).

Botulintoksinet hører til de sterkeste gifter som er kjent. Det har vært beregnet at 1 mg av et renset toksin kan drepe 1500 tonn marsvin, dvs. ca. 3 millioner dyr. Fordi bakterien er sporedannende, kan den overleve i mat som ikke varmebehandles ved høy temperatur (autoklaveres), eller som er konservert ved salting og andre tradisjonelle metoder, f.eks. graving og raking, som ikke inkluderer oppvarming. Bakterietoksinet selv tåler også en viss oppvarming, men ødelegges ved koking i noen minutter.

Det finnes 7 forskjellige typer av bakterien, A til G, som produserer hvert sitt spesielle toksin. Disse toksiner har lignende virkning, men nøytraliseres av hver sitt spesifikke antitoksin. Det er særlig typene A, B, E, og F som har fremkalt forgiftning av mennesker, mens typene C og D spiller større rolle hos dyr (C bl.a. hos mink). Botulisme hos mennesker har opptrådt en rekke ganger her i landet, oftest fremkalt av type B, men i enkelte tilfeller av type E. De fleste utbrudd har vært godartet

Symptomene er lammelse av øyemusklene, tørrhet i munnen, svelgbesvær, talebesvær. Alvorlige tilfeller fører til døden først og fremst pga. lammelse av åndedrettsmusklene. Det kan gå fra noen timer til et døgn etter inntagelsen av giften før symptomene melder seg. Matvarer som har fremkalt forgiftning hos oss har vært spekeskinke, saltkjøtt, hjemmehermetiserte kjøttkaker og rakørret. , men i enkelte utbrudd har dødsfall forekommet. Forgiftninger fremkalt av type A i USA har ofte vært ondartet.

Behandlingen består i tilførsel av nøytraliserende antitoksin, f.eks. antitoksin B mot toksin B.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.