Borstål er stål som inneholder bor som øker stålets herdbarhet.

Metallurgi

Bor øker herdbarheten til stål ved at det forsinker omvandlingen av austenitt til ferritt og perlitt under avkjøling fra høy temperatur. Dette øker muligheten for å herde stålet til bainitt. Omvandlingen av austenitt til bainitt påvirkes imidlertid mye mindre av bor-tilsatsen, og muligheten for å herde stålet til martensitt påvirkes derfor lite. Årsaken til den nevnte virkningen av bor er ikke forstått i detalj, men knyttes til seigring av fast løst bor til austenittkorngrensene under avkjølingen fra høy temperatur, noe som forsinker dannelsen av ferritt som vanligvis (kim)dannes på disse grensene. Bor i mengder på 0,0008–0,005 vektprosent (8-50 ppm) tilsettes i bainittstål (uten og med mikrolegeringselementer), seigherdingsstål og høylegerte verktøystål. Borstål kan herdes direkte etter varmforming, og på grunn av dette kan sterke komponenter produseres på en økonomisk måte.

Bruk

Moderne vendeplog med modellnamn 2501 produsert i borstål av Kverneland Group, Klepp.
Kverneland Group Operations Norway AS.

Stål med tilsetninger av bor har mange bruksområder, blant annet i bilindustrien og i olje- og gassindustrien (rørledninger). I bygg-, anleggs- og gruvebransjen brukes borstål i produkter som benyttes til fjellboring, og omfatter blant annet helstangbor, skjøtestål, borkroner og opprømmingsutrustning. Borstål brukes også i andre produkter som blir utsatt for slitasje, som jordbruksredskaper. I Norge produserer Kverneland Group, Klepp, ploger av borstål. Disse plogene er svært robuste og fungerer godt under de vanskeligste grunnforhold. Den norske bedriften Komatsu KVX LLC, som også holder til på Klepp, benytter også borstål til slitedeler i hjullastere og gravemaskiner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg