Borgerlig rettskrav, straffeprosesslovens betegnelse på sivile krav som fremmes i forbindelse med en straffesak.

Typiske eksempler er fornærmedes krav på erstatning eller oppreisning i en straffesak som gjelder voldslovbrudd eller seksuallovbrudd. Kravet vil også kunne fremmes ved et eget sivilt søksmål etter reglene i tvisteloven. Men når kravet er en følge av en straffbar handling, vil en enklere og billigere måte kunne være å få kravet pådømt i straffesaken mot den som er siktet eller tiltalt for den straffbare handlingen. Politiet har plikt til å spørre fornærmede om vedkommende har krav mot siktede/tiltalte som han ønsker å fremme i saken. I en viss grad har dessuten påtalemyndigheten plikt til å vareta fornærmedes interesser i å få sitt sivile krav pådømt i saken. Regler om borgerlige rettskrav er gitt i straffeprosessloven av 22. mai 1981 § 3 og kap. 29.

En særlig form for borgerlig rettskrav, er krav om fradømmelse av arverett etter arveloven § 73 der en ellers arveberettiget person er tiltalt for å ha forvoldt arvelaters død.

Dersom det er oppnevnt bistandsadvokat i straffesak for den fornærmede, skal borgerlige rettskrav fremmes og prosederes av denne. I motsatt fall fremmes det av påtalemyndigheten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.