bomullsmellus

Bomullsmellus
Av /Plantevernleksikonet/NIBIO.
Bomullsmellus
Av /Plantevernleksikonet/NBIO.

Artikkelstart

Bomullsmellus er en art av mellus. Den lever på og ernærer seg av en vertsplante, men er ikke spesielt vertsspesifikk da den lever på mer enn 600 ulike plantearter.

Faktaboks

Også kjent som
Bemisia tabaci

Beskrivelse

Eggene er langstrakt ovale, gule eller brunlige, og står på høykant på bladundersidene. Nymfene er lyst gule, og sitter fastsugd på undersiden av bladene. Voksne individer er omtrent 2 millimeter lange og har vinger som er dekket av et hvitt voksbelegg. Bomullsmellus kan lett forveksles med veksthusmellus, men de er to ulike arter.

Utbredelse 

Bomullsmellus er observert i norske veksthus siden 1980-tallet. Arten har mer enn 600 ulike vertsplanter, har evne til å spre seg lett og formerer seg i veksthus. Den forekommer naturlig i subtropiske og tropiske strøk. Den kan trolig ikke overvintre på friland i Norge, men kan i varme perioder om sommeren overleve utendørs.

Arten spres først og fremst med infisert plantemateriale og planterester i emballasje og containere. Bomullsmellus er et stort problem ved produksjon av julestjerne. En utfordring er også at arten kan være vektor for over 100 forskjellige virus som kan gjøre vertsplantene syke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg