bomullsmellus

Bomullsmellus, art i insektfamilien mellus (Aleyrodidae), observert i norske veksthus siden 1980-tallet. Arten har mer enn 600 ulike vertsplanter, og har evne til lett å spre seg og oppformeres i veksthusanlegg. Ved en undersøkelse i norske veksthus i 2005 ble bomullsmellus funnet i 15 % av anleggene. Arten forekommer naturlig i subtropiske og tropiske strøk. Den kan trolig ikke overvintre på friland i Norge, men kan i varme perioder om sommeren overleve utendørs. Den spres først og fremst med infisert plantemateriale og planterester i emballasje og containere. Bomullsmellus er et særlig stort problem ved produksjon av julestjerne. Arten kan være vektor for over 100 forskjellige sykdomsframkallende virus.

Faktaboks

også kjent som:
Bemisia tabaci

Eggene er langstrakt ovale, gule eller brunlige, og står på høykant på bladundersidene. Nymfene er lyst gule, og sitter fastsugd på undersiden av bladene. Voksne individer er ca. 2 mm lange og har vinger som er dekket av et hvitt voksbelegg. Arten kan lett forveksles med veksthusmellus.

Bomullsmellus har hittil vært bekjempet med kjemiske midler. Arten har imidlertid utviklet resistens mot vanlige insektmidler, noe som gjør fortsatt kjemisk bekjempelse vanskelig. Det er utført vellykkede forsøk med biologisk bekjempelse ved mellussnylteveps, rovbiller og den parasitterende soppen Verticillium lecanii.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg