bolyeriaslanger

En voksen hunn av arten Casarea dussumieri.
Bolyeriaslange av . CC BY 3.0

Bolyeriaslanger, reptilfamilie i underorden slanger. Det finnes to arter, hvorav den ene ikke er observert siden 1975 og antas å være utdødd. En liten bestand av den andre arten, Casarea dussumieri, finnes i dag på Round Island utenfor Mauritius. Bolyeriaslanger er relativt små, delvis gravende kvelerslanger som legger egg. De er særpreget av en unik tilpasning i kjeven, med en leddeling mellom fremre og bakre del av overkjevebeinet.

Faktaboks

Også kjent som

Bolyeriidae

Beskrivelse

Bolyeriaslanger er må slanger, 50–150 centimeter, som tidligere ble inkludert i familien til boaslangene. De skiller seg imidlertid fra disse i flere henseender. De mangler rester av bekkenbelte og bakbein. Venstre lunge er mer redusert enn hos boaslangene. Et unikt særtrekk for bolyeriaslangene er at overkjevebeinet er delt i en fremre og en bakre del med leddeling mellom, noe som antas å gi dem en fordel ved håndtering av harde, sylindriske byttedyr, som skinker. Casarea dussumieri er mørkebrun på ryggen, mens undersiden er lys med mørke flekker. Den skifter farge i løpet av døgnet og er lysere om natten og mørkere om dagen. Skjellene er små og har en tydelig kjøl. Totallengde er 1–1,5 meter. Hunnen er større enn hannen.

Utbredelse og status

Begge artene fantes på Mauritius i Det indiske hav og på småøyer rundt hovedøya. Innførte kaniner og geiter beitet ned vegetasjonen med påfølgende jorderosjon og ødeleggelse av habitatet. Arten Bolyeria multocarinata er ikke observert siden 1975 og antas å være utdødd. En liten restbestand av Casarea dussumieri overlever på Round Island, en 151 hektar stor vulkansk øy beskyttet som naturreservat, vel 20 kilometer nord-nordøst for Mauritius. På slutten av 1970-tallet ble bestanden anslått til cirka 75 individer. Etter at geiter og kaniner ble utryddet, har vegetasjonen tatt seg opp, og tallet på bolyeriaslanger har økt. I 1996 regnet man med at det fantes inntil 250 voksne individer i reservatet, og oppdrett i fangenskap har nå økt bestanden til cirka 1000. I 2012 ble arten forsøkt innført til en annen øy i området, Gunner's Quoia, der også rotter og kaniner var utryddet.

Habitat, atferd, føde

Bolyeriaslangene lever, eller levde, som delvis gravende i jordsmonnet i palmelunder. De benytter ofte skjulesteder under nedfalne palmegreiner eller i hulene til sjøfugler (lirer). De er nattaktive, og den viktigste føden er små reptiler som gekkoer og skinker.

Reproduksjon

Casarea dussumieri legger egg, inntil 12 i hvert kull. Eggene klekkes etter cirka 90 dager. Bolyeria multocarinata antas også å ha lagt egg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg