bolig (historikk)

Artikkelstart

Innenfor ulike regioner og epoker har boligforholdene alltid utviklet seg som typiske, alt etter klima, materialtilgang, økonomi, samfunnsstruktur og sosiale forhold, som blant annet forestillinger om hva slags enheter den enkelte boligen skal huse (som f.eks. storfamilie eller kjernefamilie).

Den tradisjonelle boligen i Nord-Europa har sin opprinnelse i hallen med fast innredning omkring det åpne ildstedet midt på gulvet. Av dette oppsto den tre-roms typen som fra middelalderen og delvis frem til 1800-tallet kjennetegnet de fleste norske boliger. Den omfatter stue med peis og ensartet fast innredning, foruten tilliggende forstue og kove (kleve).

Kjennetegnende for materiell utvikling og mer forfinet kultur er at boligene får rom som er til forskjellig bruk, fastlagt på forhånd. Utviklingen fant sted innenfor det velstående borgerlige miljøet fra midten av 1800-tallet, der man f.eks. kunne finne egne røykerom. I dag er boligidealene mer variable, men omfatter som et minimum gjerne oppholdsrom, kjøkken, bad/WC og mer eller mindre separate soverom.

I tillegg er tettheten av den bosettingen på stedet avgjørende for boligens karakter. Den kan føre til at flere boliger blir samlet i ett hus, som leiegårder eller blokker. Slike konsentrasjoner har muligens vært å finne i Herakleion på Kreta allerede 4000 f.Kr., i hvert fall har man der bygd i minst tre etasjer. I Roma og Ostia var flertallet av borgerne henvist til å bo i slike hus som til dels var av veldige dimensjoner. Under industrialismen ble slike hus igjen den alminnelige boligtypen i de sterkt voksende byene.

Befolkningsøkningen i storbyene førte med seg behov for kollektivtransport, senere for privatbilisme. Dette gjorde det mulig i større grad å fordele byenes boligbebyggelse på perifert beliggende småhus i hager. En mellomting er rekkehus som lenge hadde vært alminnelige i Storbritannia, da de i 1930-årene fikk innpass i Norden.

Samtidig ble det utviklet ny blokkbebyggelse, gjerne i drabantbyer utenfor de sentrale bystrøkene. I etterkrigstiden har boligbebyggelsen i vår del av Europa vært preget av en blanding av blokkbebyggelse og ulike former for småhusbebyggelse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg