Bolesølje
Bolesølje i forgylt sølv, datert 1914 og laget av Eivind G. Tveiten i Lårdal, Telemark.
Av /Norsk folkemuseum.
Bolesølje
Støpt bolesølje i forgylt sølv, fra Valle i Setesdal. På bolene er det bilder av tre pelikaner og tre ørner. Mellom bolene er det menneskehoder og på prennen er det festet et bilde av Maria med barnet.
Av /Norsk folkemuseum.

Bolesølje er en sølje med hel, rund bunnplate med seks, av og til fem boler. En bole er en rund eske med lokk prydet med bildemotiv eller filigransarbeid. Bolen har gitt navn til søljen som sannsynligvis går tilbake til middelalderen.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt bóla, beslektet med bule

Etter motiv og pryding kan bolesøljene deles inn i to hovedgrupper. Den eldste gruppen er bolesøljer med motiv. Motivet kan være av mange ulike slag: løve, pelikan, menneskehode, madonna med barnet, granateple eller bladverk. Som regel er det forskjellig motiv på bolelokk og bunnplate, også tornen kan være påsatt madonnafigur.

Bolesøljer med filigransarbeid er en yngre type. Såvel bolelokk som bunnplate har filigransarbeid, og mellom bolene er det påsatt filigransknapper. Bolesøljene er laget av sølv og ofte forgylt. De stammer opprinnelig fra Telemark og Aust-Agder.

Det ligger mye symbolikk i bunadsøljene og alt som kan deles på tallet tre er et symbol på den hellige treenighet, faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd. Det som kan deles på fire viser til verdenshjørnene nord, sør, øst og vest og symboliserer skaperverket.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berge, Rikard: Norskt bondesylv, 1925
  • Fossberg, Jorunn: Draktsølv, 1991
  • Noss, Aagot: Draktsølvet frå Den norske samlinga, Nordiska Museet, Stockholm, 1985

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg