Lonicera caerulea ssp. caerulea

Blåleddved. Århus, Danmark

Blåleddved er en busk i kaprifolfamilien som vanligvis blir mellom en og to meter høy. Plantene har glatte blad som er blågrønne på undersida. Buskene har bleikgule blomster som sitter to og to og blådogga, saftige frukter. Blåleddved dyrkes nå svært mye som prydplante og forvilles over det meste av landet. Arten er vurdert til svært høy risiko i Fremmedartslista på grunn av stort invasjonspotensial og middel økologisk effekt.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lonicera caerulea
Beskrevet av
Carl von Linné
Fremmedartstatus i Norge
SE – Svært høy risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Lonicera caerulea ssp. caerulea

Lonicera caerulea ssp. caerulea, blåleddved. Foto fra: Sverige, Västmanland, Grythyttan, Älvestorp

Blåleddved er opprette busker med tynne greiner og elliptiske, hele blader som er blågrønne på undersida. De bleikgule blomstene sitter to og to sammen og blir om lag halvannen centimeter lange. Blomstene er svakt ensymmetriske og de henger sammen ved at forbladene er sammenvokst rundt fruktknutene. Blomstene har fem pollenbærere og én lang griffel med et hodeforma arr. Plantene er avhengige av insekter for polliniering og blomsten oppsøkes av en rekke insekter som samler nektar og pollen. Både humler, tambier og en rekke solitære bier har vært registrert.

De to blådogga, avlange bærene henger dermed sammen to og to og er dermed, botanisk sett, en sammensatt frukt. Bærene er saftige og inneholder mange frø. De er ettertrakta av fugler og frøene vil dermed kunne spres over store avstander.

Utbredelse

Frukter av blåleddved
Blåleddvedfrukter.
Frukter av blåleddved
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Blåleddved regnes ikke som opprinnelig viltvoksende i Norge, men er nå utbredt over store deler av landet og arten har vært i sterk spredning de seinere tiåra som følge av utstrakt dyrking som prydplante. Blåleddved har nå i stor grad avløst den tidligere vanlig brukte tatarleddved, særlig i innlandet og nordover fordi arten er meget hardfør.

Blåleddveds opprinnelige vokseområder er Mellom-Europa, Nordøst-Europa fra østlige Finland og gjennom Russland. Det vokser også lignende taksa i Japan og Nord-Amerika, men det er ulike oppfatninger av om dette er samme art. Blåleddved som prydplante finnes i mange varieteter og kultivarer.

Fremmedartsvurdering

Blåleddved er vurdert til kategorien Svært høy risiko (SE) i Fremmedartslista på bakgrunn av en vurdering av at arten har stort invasjonspotensial og middels økologisk risiko.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

blåleddved
Lonicera caerulea
Tidligere vitenskapelig navn

Lonicera coerulea

Artsdatabanken-ID
101712
GBIF-ID
5334269

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg