Blyforgiftning, helseskade på grunn av økt opptak av bly i organismen. Bly forekommer både normalt og som forurensning i naturen. Bly og blyforbindelser har blitt mye brukt i arbeidslivet, og det er fortsatt risiko for blyforgiftning i noen yrker, men blyforgiftninger er nå langt sjeldnere enn tidligere. Farlige yrker omfatter sveising og brenning av blyholdige materialer, arbeid i blyakkumulatorfabrikker, blystøperier og smelterier og bruk av blyholdige fargestoffer. Det er spesielt stor risiko for blyforgiftning hvis arbeidet fører til sterk blystøvutvikling eller sterk oppvarming av bly.

Bly opptas i organismen ved innånding av blyholdig støv og damp og ved nedsvelging. Det bindes sterkt til de røde blodcellene og transporteres med blodet til forskjellige organer. En meget stor del av bly i organismen blir avleiret i bensubstansen uten at det fører til skadevirkninger. Under spesielle forhold kan lagret bly avgis til blodet og føre til risiko for blyforgiftning. Forgiftningssymptomene skyldes giftvirkninger i nervesystemet, i dannelsen av hemoglobinet og i tarmene. Tidlige symptomer på blyforgiftning er slapphet, hodepine, irritabilitet, dårlig matlyst, kvalme, brekninger, treg avføring, blekgul ansiktsfarge og en grå rand på tannkjøttet. Ved alvorlig blyforgiftning forekommer lammelser, spesielt av underarmenes strekkemuskler, meget sterke magesmerter (blykolikk), blodmangel og symptomer på hjerneskade. Foster og barn er spesielt sårbare for hjerneskade forårsaket av bly.

Diagnostisering av blyforgiftning kan være meget vanskelig og må bygge på blyanalyse av blod og urin, andre spesielle undersøkelser og vanlig medisinsk undersøkelse. Hos personer som ikke har vært utsatt for bly i arbeidslivet, er blykonsentrasjonen i blodet mindre enn 1,0 til 1,5 mmol/l (20–30 μg/100 ml). Høyere verdier tyder på opptak av bly i arbeidet eller fra andre kilder. Ved meget høye blykonsentrasjoner, 3,5–4,0 mmol/l (70–80 μg/100 ml), øker risikoen for blyforgiftning betydelig. Den maksimalt tillatte atmosfæriske forurensningen av bly oppgis til 0,05 mg/m3 luft og det er anmerket at bly skal betraktes som reproduksjonsskadelig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.